Най-добрият български плувец Петър Стойчев е наказан с "последно предупреждение" за спиране на състезателните права. На заседание още в средата на септември с протокол Управителният съвет на Българската федерация по плувни спортове (БФПС) е взела решението, пише столичен вестник.

"За изключително тежки нарушения на правилата на БФПС през последните 2 години и други простъпки му отправя последно предупреждение да преустанови рецидивите на неоснователните си конфронтационни изявления срещу БФПС, както и да заблуждава общественото мнение за статута на точковото си класиране в маратоните на дълги (извън 10 км дистанция) разстояния", пише в решението на федерацията.

УС делегира на генералния секретар Таня Богомилова и на председателя Юри Кюлев при нови нарушения "директно да постановят незабавно спиране на финансирането и отнемане на състезателните му права за срок по тяхна преценка, в това число и окончателно." Срещу решението е гласувал само Красимир Туманов - наставник на Стойчев и член на управата.

През август между БФПС, националният треньор Веселин Суров и победителят в над 50 маратона прескочиха искри в медиите. По-късно Стойчев публично благодари на федерацията за подкрепата. Той погрешно бе обявяван за деветкратен носител на Световната купа по плувен маратон, след като през 2006-а Международната федерация (ФИНА) раздели състезанията на Световна купа за олимпийската дистанция 10 км и "Гран при" за по-дългите маратони. Стойчев е носител на 6 световни купи и има 3 крайни победи в "Гран при". Състезателят през септември бе приет в Залата на световната плувна слава във Форд Лодърдейл, а с шестото си място на 10 км в Пекин преди година фиксира най-добро класиране в историята на наш плувец при мъжете на олимпиада./БЛИЦ