Италиански съд започна разследване за смъртта на Марко Пантани през 2004 г., след като майка му представи свидетелства и анализи, които доказват, че бившият колоездач е бил убит.
 
34-годишният Пантани, който спечели Тур дьо Франс през 1998 г., беше намерен мъртъв в хотелската си стая в курортния град Римини преди 10 години на 14 февруари. След това съдът излезе с решение, че смъртта му е следствие на свръхдоза кокаин.
 
Тонина Пантани, майка на колоездача, през всичките години твърдеше, че синът й е бил убит. Чрез своя адвокат Антонио де Ренсис тя представи медицински доклад, че Пантани е бил бит и насилствено накаран да изпие разтворен в течност кокаин.
 
На своята страница във „Фейсбук“ Тонина обяви , че съдът в Римини е започнал разследване на смъртта на Марко Пантани. Потвърждение беше получено и от водещия прокурор на Римини Паоло Джованьоли. За момента разследването е срещу неизвестен извършител.
 
Пантани беше известен като Пирата, тъй като винаги носеше обици и кърпа върху обръснатата си глава. Той беше любимец на феновете заради агресивните си атаки по време на състезанията, особено по време на изкачванията.
 
През тази година за първи път от триумфа на Марко Пантани преди 16 години, италианец спечели Тур дьо Франс. Победител стана Винченцо Нибали.