Президентът на ФИА Жан Тод пристигна в България и участва в брифинг на тема "За по-безопасни пътища". На него французинът разкри, че за момента няма официални документи във ФИА за провеждане на кръг от Формула 1 у нас.

Целта на визитата на Жан Тод е да се запознае с дейността на Съюза на българските автомобилисти и на БФАС, на които предстои да организират кръг от Световния рали шампионат (WRC) през 2010 година с център Боровец. На срещата присъстваха също министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и председателят на БФАС Георги Янакиев.

“Няма официално писмо, което да е пристигнало до мен или до ФИА за провеждането на кръг от Формула 1 в България.

Тук съм защото искаме да намалим инцидентите по пътищата с 50%. Имаме много нови програми и инициативи, които се надяваме да помогнат за нашата цел. Организаторите в България на първия кръг от световния рали шампионат носят голяма отговорност за нормалното провеждане на състезанието догодина. Кризата удари силно Формула 1 и фирми като БМВ, Тойота, Хонда и ING, вече са част от миналото на спорта. Ще се опитаме да вземем сериозни мерки и мога да обещая, че всеки един автомобилен пилот ще участва в тях", сподели Тод, който е у нас заедно със сина си Никола, който е мениджър на Фелипе Маса и съсобственик на екипа от GP2 ART.

След срещата с Бойко Борисов Тод поема към Боровец, където ще инспектира трасето за Рали България. Тод сам е изявил желание да провери на какъв етап е подготовката на организаторите. Французинът ще остане в България до неделя./БЛИЦ