Четирикратната световна и петкратна европейска шампионка по борба Станка Златева получи своята звезда на Алеята на славата пред кино "Арена" в столичния квартал "Младост".

Така избраната за най-добра спортистка на Балканите за 2010 година се нареди до други от най-големите имена в българския спорт като Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Стефка Костадинова, сестри Малееви и др.

Станка пристигна на церемонията с ретро автомобил и премина по червен килим. След това положи със златен маркер автографа си върху своята звезда, след което получи 24-каратово копие на звездата.

"Това е нещо голямо и съвсем неочаквано за мен. От една страна съм горда, но също така се притеснявам, защото трябва да продължа на това ниво. Огромна роля за моите успехи има личният ми треньор Симеон Щерев, на когото дължа всичко. Благодаря също така на ръководството на Българска федерация по борба и Спортен клуб "Левски", които също ми оказват безрезервна подкрепа. Надявам се да ги зарадвам със златен медал на Олимпиадата в Лондон", заяви Златева след полагането на звездата.

Алеята на славата е създадена през октомври 2005 година пред кино "Арена". Идеята е да бъдат събрани на едно място имената на българите, допринесли за прославянето на страната ни по света. До момента в Алеята на славата звезди получиха 22-ма наши сънародници, сред които Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Лили Иванова, Васко Василев, Валя Балканска, сестри Малееви, Теодосий Спасов, Васил Найденов, Веселин Топалов, Стефка Костадинова, Елица и Стунджи, Астор и други.

Златева е четирикратна световна шампионка и петкратна европейска шампионка по борба. Тя е носителка на сребърен медал от Олимпиадата в Пекин през 2008-а.

Родена на 1 март 1983-а в село Крушаре състезателка е два пъти е спортист номер 1 на България (2007 и 2010 година). /БЛИЦ