Нов сериозен скандал е на път да разтърси света на колоезденето. След различните случаи с употреба на допинг, сега швейцарско издание твърди, че разполага с доказателство за купуване на победа в състезание. Според “Илюстре” казахстанската звезда на спорта Александър Винокуров е платил 100 000 евро на руснака Александър Колобнев, за да си гарантира победата в пробега Лиеж – Бастон.
 
Швейцарското издание твърди, че разполага с електронно писмо, в което Винокуров се договоря с руснака да не бъде атакуван на финалната права. В съобщението Колобнев дава на казахстанския си колега номера на своята банкова сметка в Локарно, където да бъдат преведени парите.
 
“Илюстре” дори предлага репортаж от състезанието през 2010 г., където се вижда, че Винокуров и Колобнев са се откъснали от останалите колоездачи и водят разговор. Малко след това казахът се откъсва напред, но не последва руски отговор на атаката му. В отговор на информацията Александър Винокуров обяви, че просто е дължал пари на Колобнев и просто е получил сметката, в която да върне заема.
 
За уредени победи в колоезденето се говори отдавна, но до момента нямаше доказателства. Бившият шеф на отбора Фестина - Бруно Русел, публикува книга през 2001 г., в която пише, че през 1997 г. Ришар Веренк е купил победата на Ян Улрих в Куршевел срещу 25 000 френски франка. Година по-рано пък Лоран Дюфо триумфира в Памплона с одобрението на лидера Бярне Рийс, който е получил 7500 франка за това.