Обявената официално раздяла на Реал (Мадрид) с Карло Анчелоти даде старт на надпреварата за един от най-желаните треньорски постове в Европа. Въпреки подкрепата от играчи и фенове 55-годишният италиански специалист си тръгна след проваления сезон без нито един спечелен трофей. Под негово ръкосодство "белият балет" спечели 4 трофея през 2014 година - десетата европейска клубна титла, Купата на Краля, Суперкупата на Европа и световната клубна титла (119 мача - 89 победи, 14 равенства и 16 загуби - г.р. 323:103).

Общо 28 специалисти са имали късмета да бъдат на треньорската скамейка на Реал (Мадрид) в последните 30 години. Само трима от тях (Лео Бенхакер, Висенте дел Боске и Жозе Моуриньо) са се радвали на по-дълъг престой от повече от два сезона в клуба.

Въпросът за неговия наследник на „Сантяго Бернабеу” е актуален от няколко дни, но само едно име се споменава на 99% като сигурно за бъдещ наставник на "кралския" клуб. Това е все още актуалният треньор на Наполи Рафаел Бенитес, но авторитетното издание weltfussball.de смята, че босовете на „белия балет” имат избор измежду шестима кандидати. В крайна сметка обаче изглежда наистина Рафаел Бенитес ще поеме испанския гранд, където вече е играл като футболист и дори е бил наставник, но във втория тим. 

Ето от кои кандидати правят своя избор босовете на Реал (Мадрид) според weltfussball.de:

1.Рафаел Бенитес (Наполи)
Един от най-успешните треньори на последното десетилетие има минало в Реал като играч и треньор на втория отбор. Бенитес е спечелил общо 13 титли в своята кариера и е направил неизвестни играчи в световни звезди. Водил е големи клубове като Ливърпул, Челси, Интер и Валенсия. Той изведе Наполи отново до върховете на италианския футбол, а все още не е ясно дали ръководството на клуба ще приеме оставката, която той подаде след отпадането от украинския Днепър на полуфиналите в Лига Европа. Да тренира първия отбор на родния му клуб ще бъде мечта за 55-годишния специалист.

2.Зинедин Зидан (Реал Мадрид Б)
Като играч е избиран три пъти за най-добър футболист в света. Подкрепата за него от ръководство и фенове ще е висока. Въпросът е дали президентът Флорентино Перес ще поеме този риск и ще заложи на напълно неопитен треньор на тази важна позиция. Воденият от Зидан втори тим на „кралския” клуб завърши на шесто място в трета дивизия. „Не беше негова задача да изведе отбора до промоция. Той трябваше да развива младите играчи, а с това той се справи великолепно”, получи Зидан похвали за работата си от Перес. Неговото назначение за треньор на първия отбор ще изисква обаче много време и търпение.

3.Хулен Лопетеги (Порто)
Лопетеги вече е тренирал втория отбор на Реал, работил е дълги години дори като помощник треньор в юношеските национални отбори на Испания до 19 и 20 години, както и в младежката гарнитура. Това му дава предимство да познава много добре испански футбол. В първия си сезон начело на Порто пропусна да спечели шампионската титла, но събра добри впечатления с игрите на „драконите” в Европа. На „Бернабеу” със сигурност има и такива хора, които са убедени, че 48-годишният специалист може да използва потенциала и подобри играта на младите играчи като Иско, Хесе Родригес, Рафаел Варан и Даниел Карвахал. Преди време обаче самият той заяви, че няма интерес да напуска Порто и иска да изпълни тригодишния си договор с този тим. Ако от Реал обаче го поискат, подписът му под договор с „кралския” клуб може да се окаже малка формалност.

4.Юрген Клоп (Борусия Дортмунд)
Юрген Клоп със сигурност е тема за босовете на Реал. Благодарение на успешната му работа в Дортмунд много специалисти вярват, че той ще се справи и с работа в гранда от Мадрид. Проблемът с езика ще бъде може би най-големият му проблем, а и интересът му към английското първенство е известен. Качествата му на треньор са неоспорими, а и емоциите му ще се харесат на шефовете на „белия балет”.

5.Пако Хемес (Райо Валекано)

Пако Хемес не е много популярно име в Европа, но не така стоят нещата в Испания. Въпреки ограничените средства той е успявал да развие всеки свой тим игрово и тактически. Той изведе за последно Райо Валекано от зоната на изпадащите, а „пчеличките” дори имаха шансове да се борят за местата, даващи право на участие в евротурнирите. Неговото мото е: „Добрият футбол винаги е най-краткият път към успеха”. Хемес предпочита схеми на игра 4-3-3 или 3-4-3, при които нападателите са първите бранители, а вратарят е първият нападател. Неговите отбори играят с късни пасове.

6.Марсело Биелса (Олимпик Марсилия)
В продължение на две години аржентинецът Марсело Биелса работи начело на Атлетик (Билбао) в Примера дивисион. Офанзивният футбол, проповядван от Биелса, се харесва дори на Хосеп Гуардиола. В Олимпик (Марсилия) „Ел Локо” се нуждаеше точно от един сезон, за да формира офанзивния стил на игра на тима във френската Лига 1. Договорът му с френския тим е за още една година, но заради разочароващия край на сезона не е изключено да се стигна и до преждевременна раздяла. С неговия стил той определено ще се хареса на публиката на „Сантяго Бернабеу”.