Много е писано и коментирано за десетата титла на Реал (Мадрид) от шампионския турнир на Европа. Ако тази вечер „белия балет“ победи Атлетико (Мадрид) на финала в Лисабон, този успех ще означава не само исторически триумф за „кралския клуб“, но място в историята за треньора на тима Карло Анчелоти.
 
54-годишният италианец може да стане едва вторият треньор, спечелил трофея три пъти през кариерата си. До момента това е правил само легендарният наставник на Ливърпул Боб Пейсли, който извежда „червените“ от Мърсисайд до триумф в КЕШ през 1977, 1978 и 1981 г.
 
За момента Анчелоти е един от 18-те специалисти, които са печелили КЕШ/ШЛ по два пъти в кариерата си. И двете досегашни титли на Карлето като треньор в турнира са начело на Милан (2003 и 2007). Той е едва седмият наставник, който извежда Реал (Мадрид) до финал в надпреварата. Преди него са Мигел Муньос (4 пъти), Луис Карнилия (2 пъти), Хосе Вилялонга, Вуядин Бошков, Юп Хайнкес и Висенте дел Боске.
 
Финалите на КЕШ/Шампионска лига са като житейска история за Карло Анчелоти – радост и драма. Първият финал, за който той се готви като футболист е през 1984 г., когато Рома губи от Ливърпул след дузпи в Рим. Контузия пречи на Анчелоти да вземе участие в двубоя и дори е извън групата на „вълците“. След това с Милан печели финалните срещи през 1989 и 1990 г. След победи съответно над Стяуа (4:0) и Бенфика (1:0).
 
Като треньор печели Шампионската лига начело на Милан през 2003 г. след победа над Ювентус с дузпи в Манчестър. Две години по-късно с „росонерите“ губи финала в Истанбул, след като на почивката води с 3:0 срещу Ливърпул, но след това „червените“ изравняват и печелят с дузпи. През 2007 г. бившият халф взима реванш срещу мърсисайдци, като ги побеждава на финала в Атина с 2:1.
 
„Още от първия ми ден в Реал (Мадрид) всички говореха за „десетата“. Аз не приемам това като бреме, а като мотивация. Успехът на финала няма да е само мой, а на целия клуб – ръководството, играчите, треньорите, лекарите, служителите. Не съм от хората, които се самоизтъкват. Знам, че Боб Пейсли е печелил трофея три пъти. За мен ще бъде чест, ако попадна в неговата компания“, заяви Анчелоти.