Десетте южноамерикански отбори от зона КОНМЕБОЛ ще се включат в Лигата на нациите на УЕФА от 2024 г. Новината за кардиналната промяна обяви вицепрезидентът на УЕФА Збигнев Бониек.

Това е една от точките по сближаване на футболните конфедерации на Европа и Южна Америка, които ще отворят общ офис в Лондон и вече договориха провеждането на специален мач Финалисима между европейския шампион и носителя на Копа Америка.

Новият ход на УЕФА и КОНМЕБОЛ е демонстрация на явната опозиция на двете централи относно намерението на ФИФА да провежда световни първенства по футбол на всеки две години.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Решено е Бразилия, Аржентина, Колумбия, Уругвай, Чили и Перу да се присъединят към Лига „А“ на Лигата на нациите на УЕФА. Боливия, Еквадор, Парагвай и Венецуела пък ще играят в Лига „В“.

“През 2022 и 2023 ще се проведе последното издание на Лигата на нациите на УЕФА в настоящия формат“, заяви Бониек в интервю за полското издание „Meczyki“.

“С КОНМЕБОЛ се разбрахме техните отбори да се присъединят към състезанието към Лигата на нациите на УЕФА. Все още работим по новия формат. Графикът на мачовете за националните отбори е ограничен, така че не можем да се бъркаме в него твърде много”, заяви бившият президент на Полската футболна федерация.