Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Атлетико (Мадрид) спечели Купата на Испания. На финала "дюшекчиите" победиха Реал (Мадрид) с 2:1 след продължения. Редовното време на "Сантяго Бернабеу" приключи 1:1.

В герой на вечерта се превърна защитникът Жоао Миранда, който вкара "златиня" гол за Атлетико. По този начин тимът на Диего Симеоне остави Белия балет с празни ръце през този тъжен сезон. Реал се провали в Шампионската лига, загуби и спора с Барселона в Примера дивисион. Жозе Моуриньо пък напуска "Сантяго Бернабеу" по най-лошия начин, след като бе изгонен във финала за Купата заради протест срещу съдийско решение.

Мачът започна с предпазлива игра и от двата отбора. След първоначалните десетина минути на "опипване на почвата" Белия балет установи известен превес. В 14-ата минута след центриране от корнер Кристиано Роналдо надскочи Фалкао и Годин и засече с глава топката в десния долен ъгъл на безпомощния вратар Тибо Куртоа - 1:0 за Реал! "Дюшекчиите" обаче не се смутиха от това и 180 секунди по-късно Габи изстреля истински снаряд по посока на Диего Лопес, но топката прелетя на сантиметри от напречната греда в аут. Тимът на Жозе Моуриньо противно на логиката предостави инициативата на съперника си.

В 16-ата минута Арда Туран пропусна отличен шанс за гол, като се забави и защитник изчисти в корнер. После Лопес едва не направи подарък на Фалкао, след като излезе неразчетено, но успя да поправи грешката си.

В 35-ата минута бърза контраатака на Атлетико разсече като с нож сърцето на отбраната на Белия балет. Фалкао "счупи" кръстовете на двама защитници в центъра на терена и изведе с феноменален пас Диего Коста в изгодна позиция. Бразилецът на напредна десетина метра и от границата на наказателното поле с левия крак препарира Диего Лопес - 1:1. Това беше гол №8 на нападателя в турнира, с което той стана и стрелец №1. Попадението посъбуди "белите". В 43-ата минута Месут Йозил отправи страхотен шут от около 20 метра, но топката се отби от гредата.

След почивката Реал доминираше. В 57-ата минута Йозил центрира коварно от фаул, а Тибо Куртоа изби неуверено в корнер. После Коке подаде отдясно и левият бек на "дюшекчиите" Фелипе Луис стреля с левия крак от воле на сантиметри покрай целта. В 61-ата минута настъпи инфрактна ситуация пред Куртоа. Кристиано Роналдо отне една топка близо до аутлинията отляво, върна остро в пеналта, там Карим Бензема посрещна отбитата топка, но шутът му срещна гредата. Йозил докопа отново топката и стреля силно, но Хуанфран изби от голлинията. 8 минути по-късно Роналдо удари гредата от пряк свободен удар, а Майкъл Есиен не успя да довкара избитата топка от 8 метра.

Малко след това Жозе Моуриньо беше изгонен от съдията Клос Гомес след бурен протест срещу негово решение. В крайна сметка финалът стигна до продължения. Куриозното беше, че и двата тима не направиха нито една смяна в редовното време. В 93-ата минута Диего Коста бе изпуснат от защитата на Реал, стреля силно в Лопес, вратарят изби, а повторният шут на бразилеца отново спря в тялото на вратаря. В 98-ата минута Коке центрира отдясно, а бранителят Жоао Миранда бе оставен непокрит от "белите" и с глава опъна мрежата - 2:1 за Атлетико! Футболистите от Реал трудно излязоха от шока.

В 109-ата минута поредното феноменално спасяване на Тибо Куртоа буквално отчая Йозил. Белгийският гигант се разтегна и с върха на пръстите си изби шута на германеца отблизо. В 114-ата минута бе най-скандалният момент в мача. Габи фаулира изключително грубо Роналдо, а португалецът, вече паднал на тревата, посегна да го изрита. Халфът на Атлетико преигра в ситуацията и се просна пред очите на съдията. Клос Гомес веднага показа червен картон на португалската суперзвезда. Инцидентът стана причина за масово меле около тъчлинията, в което най-дейни бяха смененият Диего Коста от Атлетико и резервата на Реал Пепе. Секунди по-късно пък предмет от трибуните удари Тибо Куртоа, който падна на терена. Все пак играта продължи, а с 10 души за Реал стана невъзможно да постигнат обрат.

Така Атлетико сложи в клубната си витрина 10-ата купа на краля. За последно "дюшекчиите" триумфираха с трофея през 1996 г. Под ръководството на треньора Радомир Антич и с основен голмайстор Любослав Пенев тимът тогава направи златен дубъл, печелейки и титлата в един вълшебен сезон.




 
реал_1.jpgatletico.jpg
РЕАЛ (Мадрид) - АТЛЕТИКО (Мадрид) 1:2 (след продължения)
1:0 Кристиано Роналдо (14), 1:1 Диего Коста (35), 1:2 Жоао Миранда (98)

 



Реал (Мадрид): Диего Лопес, Майкъл Есиен, Раул Албиол, Серхио Рамос, Фабио Коентрао (91-Алваро Арбелоа), Сами Кедира, Шаби Алонсо, Лука Модрич (91-Анхел ди Мария), Месут Йозил, Кристиано Роналдо, Карим Бензема (91-Гонсало Игуаин)

Атлетико (Мадрид): Тибо Куртоа, Хуанфран, Жоао Миранда, Диего Годин, Филипе Луис, Коке (113-Раул Гарсия), Габи, Марио Суарес, Арда Туран (110-Кристиан Родригес), Радамел Фалкао, Диего Коста (105-Адриан)

Стадион "Сантяго Бернабеу"

Съдия: Клос Гомес
Жълти картони: Рамос, Коентрао, Кедира,Есиен, Роналдо (Реал); Суарес, Коке, Туран, Коста, Габи (Атлетико)
Червени картони: Роналдо (Реал); Габи (Атлетико)