Барселона не успя да пребори традицията. Загубата с 0:3 у дома от Байерн в полуфиналния мач-реванш от Шампионската лига само потвърди тенденциите. В историята на Шампионската лига няма отбор, който да е наваксвал пасив от четири гола в сблъсък на разменено гостуване от елиминациите.

Поражението на Барселона с 0:4 в Мюнхен беше най-тежката загуба за Барса в Шампионската лига от ноември 1997 г., когато каталунците отстъпиха на Динамо (Киев) със същия резултат. Барса спечели само един от последните си седем мача в ШЛ – три равенства и три загуби. “Блаугранас” спечелиха само един от последните си осем мача в елиминационната фаза на турнира – три равенства и четири загуби.
 
Барселона нямаше загуба в последните си 21 мача в Шампионската лига на “Камп Ноу” (16 победи и 5 равенства). Последното домакинско поражение на тима беше през октомври 2009 от Рубин (1:2). Каталунците спечелиха последните си три домакински мача срещу германски отбори в елиминационната фаза на ШЛ с поне четири гола разлика: 4:0 срещу Байерн (2009), 4:0 срещу Щутгарт (2010) и 7:1 срещу Байер Леверкузен (2012).

Байерн е най-резултатният отбор в този сезон на Шампионската лига – 29 гола. Баварците спечелиха последните си четири мача в турнира без допуснат гол. Барса пък очевидно изпитва огромни трудности в отсъствието на голямата си звезда. От сезон 2008/09 насам Лионел Меси е вкарал 51 гола в Шампионската лига, което с 37 повече от всеки друг играч на тима през този период.