Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Реал (Мадрид) приема Борусия (Дортмунд) в реванш от полуфиналите на Шампионската лига. „Жълто-черните” спечелиха с 4:1 в първия мач на своя „Сигнал Идуна Парк”, а ответният сблъсък е тази вечер от 21:45 часа на “Сантяго Бернабеу” в Мадрид. Двата тима се срещнаха два пъти по-рано през сезона, след като бяха в една група. Тогава Дортмунд спечели с 2:1 у дома, а при визитата си в испанската столица направи 2:2 с „кралския клуб”.

Реал (Мадрид) спечели последните си 5 домакинства във всички надпревари и освен това не е губил на „Сантяго Бернабеу” от 18 януари 2012 година, когато падна от Барселона с 1:2 в четвъртфинален сблъсък от турнира за Купата на краля. Оттогава досега „кралският клуб” е изиграл 40 домакинства във всички турнири, записвайки в тях 33 победи и 7 равенства. Жозе Моуриньо мечтае да донесе десетата купа на европейските шампиони във витрината на „кралския клуб”, но за тази цел възпитаниците му трябва да направят чудо и да победят с поне три чисти гола разлика, за да се доберат до големия финал на "Уембли" на 25 май (събота). „Кралският клуб” вече е правил подобен обрат след загуба с 1:4 на чужд терен в първия мач от елиминиционна фаза на най-престижния европейски клубен турнир. През сезон 1975/76 „белият балет” се изправя срещу Дарби Каунти на 1/8-финал за КЕШ и губи с 1:4 на английска земя. На “Сантяго Бернабеу” обаче Реал (Мадрид) прави знаменит обрат, като печели с 5:1 след продължения и продължава напред. Кристиано Роналдо вече е напълно възстановен и ще атакува с пълни сили вратата на Борусия довечера.

Дортмунд е в страхотна форма и е в серия от 6 поредни победи във всички турнири. Освен Борусия спечели осем от последните си девет срещи във всички състезания. Германският тим веднъж вече е отпадал в евротурнирите след успех с 3:0 в първата среща. Това се случва през сезон 1987/88 на осминафинал в Купата на УЕФА, когато "жълто-черните" печелят срещу ФК Брюж с 3:0 у дома, но са разбити с 0:5 в Белгия и напускат турнира. В състава на Юрген Клоп не се очаква да има изненади за сблъсъка довечера.

Съперниците имат общо 3 сблъсъка на разменено гостуване в евротурнирите. През сезон 1997/98 „белият балет” печели с 2:0 в Мадрид в реванш от полуфиналите в ШЛ. През сезон 2002/03 „кралският клуб” печели с 2:1 на „Сантяго Бернабеу” в среща във втората групова фаза на ШЛ, а през есента на 2012 година, в груповата фаза на това издание на турнира, противниците завършват 2:2 в испанската столица.

В модерната история на турнира, съществуващ като Шампионска лига от сезон 1992/93, когато се въвежда групова фаза, нито един отбор не е успявал да заличи подобен пасив на тази фаза. Най-знаменитият обрат в директните елиминации е от сезон 2003/04 и принадлежи на друг испански тим - Депортиво (Ла Коруня). Тогава на четвъртфиналите галисийци падат с 1:4 от Милан на "Джузепе Меаца”, но на реванша печелят с 4:0 на „Риасор” и продължават напред.

boruisia.jpgреал_1.jpgРеал (Мадрид) - Борусия (Дортмунд)
(1:4 в първата среща)

Днес от 21:45 часа
Пряко по БиТиВи Екшън

Мадрид, "Сантяго Бернабеу"
Съдия: Хауърд Уеб (Англия)

Наказани: няма
На картон от наказание: Серхио Рамос, Майкъл Есиен (Реал Мадрид); Кевин Гроскройц (Борусия Дортмунд)

Вероятни състави:

Реал Мадрид: Диего Лопес, Арбелоа, Рамос, Пепе, Коентрао, Алонсо, Кедира, Ди Мария, Йозил, Роналдо, Игуаин
Резерви: Касияс, Варан, Албиол, Кака, Модрич, Кайехон, Бензема, Мората
Контузени: Марсело, Есиен; Наказани: няма
Треньор: Жозе Моуриньо

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Пишчек, Суботич, Хумелс, Шмелцер, Бендер, Гюндоган, Блашчиковски, Гьотце, Ройс, Левандовски
Резерви: Лангернак, Сантана, Кел, Шахин, Гроскройц, Лайтнер, Шибер
Контузени: няма; Наказани: няма
Треньор: Юрген Клоп

БАЛАНС: 7 мача, 2 победи за Борусия (Дортмунд), 3 равенства, 2 победи за Реал Мадрид, г.р. 10:9 за Дортмунд
В Мадрид: 3 мача, 2 победи за Реал (Мадрид), 1 равенство

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:
*Реал (Мадрид) ще се опита да се класира на финал за КЕШ/Шампионска лига за 13-ти път в историята си, а Борусия – за втори.

*Ако Реал отстрани Дортмунд, ще влезе в директен спор за трофея за първи път от 2002 година насам.

*Реал и Дортмунд се изправиха един срещу друг на полуфинал и през сезон 1997/98, когато Борусия бе действащ европейски шампион. Мориентес и Карембьо донесоха победата на Реал с 2:0 в Мадрид, а реваншът завърши 0:0.

*Двата тима бяха заедно във втората групова фаза на турнира през сезон 2002/03. От онзи период единствените играчи, които продължават да са в отборите и до днес, са Вайденфелер и Кел от Борусия и Икер Касияс от Реал Мадрид.

*Реал Мадрид има 18 сблъсъка срещу немски отбори в два мача в евротурнирите. 11 пъти “белите” продължават, в други 7 отпадат.

*Борусия Дортмунд има 6 сблъсъка с испански отбори в два мача в евротурнирите. Тимът е бил краен победител в четири от случаите, в други два отпада.

*Жозе Моуриньо има негативен баланс на полуфинал в евротурнирите. От 6 полуфинала той е класирал отбора си на финал само 2 пъти.

*През настоящия сезон Реал не загуби нито едно от всичките си 5 домакинства в Шампионската лига – 3 победи и 2 равенства при голова разлика 12:6. Общо в турнира тимът на Жозе Моуриньо допусна 14 попадения.

*Борусия (Дортмунд) е и единственият отбор, който все още няма загуба в това издание на Шампионската лига – 7 победи и 4 равенства.

*Нури Шахин ще се изправи срещу бившия си отбор. Той бе в Реал Мадрид през сезон 2011/12, тогава записа 11 мача за “белите”. После премина в Ливърпул за половин година, след което се върна обратно в Дортмунд.

*Кристиано Роналдо ще се опита да вкара гол №51 в Шампионската лига. Останалите играчи, постигали това, са Раул, Рууд ван Нистелрой, Лионел Меси и Тиери Анри.

*Роналдо и Пепе са играчите, които взеха участие във всички мачове за Реал в Шампионската лига през този сезон. Вайденфелер и Шмелцер от Дортмунд нямат изпусната минута от началото на турнира.

*Реал вкара 24 гола в Шампионската лига до момента и е с най-добрата атака, но за сметка на това само в един мач не допусна попадение.

*Алваро Арбелоа от Реал е единственият играч в Шампионска лига този сезон с два червени картона.