Реал (Мадрид) за пореден път показа, че на този етап няма сили да победи вечния си съперник Барселона и загуби у дома от него с 1:2 в първа среща от 1/4-финалния им сблъсък в турнира за Купата на Краля. „Кралският клуб” поведе с гол на Кристиано Роналдо (11), но каталунците обърнаха нещата в своя полза след почивката с попадения на бранителите Карлес Пуйол (49) и Ерик Абидал (77). Така Барса е на път да детронира носителя на трофея още на 1/4-финална фаза. Реваншът на „Камп Ноу” е след седмица.

С първия съдийски сигнал Барса взе инициативата и окупира половината на Реал (Мадрид) с продължителни разигравания. Домакините дебнеха удобен шанс за контраатака и успяха да излъжат каталунците в 11-ата минута, когато Карим Бензема даде пас в коридор към Кристиано Роналдо. Португалецът напредна, финтира Жерард Пике и с мощен удар прокара топката между краката на Пинто за 1:0. Пет минути по-късно каталунците се опитаха да отговорят подобаващо, след като Сеск Фабрегас центрира, а Алексис Санчес стреля с глава и уцели страничната греда. В 25-ата минута Иниеста изведе на удобна позиция Меси, който стреля по диагонала в близкия ъгъл, но Касияс изби в корнер. Барса продължи да владее повече топката и да натиска. В 39-ата минута Шави изведе Алексис Санчес зад отбраната на „белия балет”, но играта бе спряна заради засада на чилиеца. До края на полувремето каталунците така и не успяха да изравнят въпреки териториалното си превъзходство.

Четири минути след почивката Шави центрира от корнер, а отбраната на Реал бе оставила непокрит Карлес Пуйол, който изпревари Пепе и с плонж прати топката в долния десен ъгъл на Касияс за 1:1. И след този гол гостите продължиха да бъдат по-активни. В 54-ата минута Фабрегас копна топката за Иниеста, който от границата на вратарското поле стреля с воле, след което топката се отклони от крака на Серхио Рамос, удари се в страничната греда и излезе в корнер, но съдията отсъди аут. Само три минути по-късно и играчите на Жозе Моуриньо се посъбудиха. Диара с дълъг пас намери Алтънтоп на десния фланг, а турският национал финтира Абидал и центрира на далечната греда, където Бензема с глава нацели дясната греда. В 69-ата минута Шави центрира от фаул, а Бускетс стреля с глава на сантиметри над напречната греда зад Касияс. Каталунците засилиха натиска си и в 77-ата минута дойде гениалният момент на трикратния носител на „Златната топка” Лионел Меси. Аржентинецът показа, че не само умее да вкарва, но и да дава извеждащи голови пасове. В този момент той копна топката и изведе зад отбраната на „белия балет” Ерик Абидал, който прокара топката под плонжа на Касияс за 1:2. От тук до края домакините нямаха сили да отговорят и мачът просто се доиграваше с неспирните продължителни разигравания на каталунците, но до нови попадения не се стигна.

В крайна сметка Барса спечели първия мач с 2:1 и си осигури повече от комфортна преднина преди реванша на своя „Камп Ноу” след седмица на 25 януари (сряда) от 23:00 часа българско време.





Реал (Мадрид) – Барселона 1:2
1:0 Кристиано Роналдо (11), 1:1 Карлес Пуйол (49), 1:2 Ерик Абидал (77)

Мадрид, "Сантяго Бернабеу"
Съдия: Сезар Мунис Фернандес

Реал (Мадрид): Касияс, Серхио Рамос, Карвальо , Пепе (80 - Гранеро), Коентрао , Шаби Алонсо, Алтънтоп, Диара (66 - Йозил), Роналдо, Бензема, Игуаин (66 - Хосе Кайехон )

Барселона:
Пинто, Пуйол , Ерик Абидал, Дани Алвеш, Пике , Фрабрегас (87 - Куенка), Иниеста, Шави (86 - Тиаго Алкантара), Бускетс , Меси, Алексис Санчес (81 - Адриано Кореа)