Барселона приема Байерн в полуфинален реванш на Шампионската лига. Поражението с 0:4 в първия мач преди седмица беше определено от специалистите като край на една ера. Наличието на играчи като Лионел Меси, Андрес Иниеста и Сеск Фабрегас е гаранция, че каталунците ще печелят трофеи и в идните години. Стилът “тики-така" обаче изглежда вече е изчерпан и настъпи неговият край, така както загубата с 0:4 на финала на Шампионската лига през 1994 г. беляза края на "Дрийм Тийм"-а на Йохан Кройф.

След мача преди седмица Жерар Пике призна, че обрат на реванша е почти невъзможен. Това се дължи не само на четирите получени гола, но и разликата в моментната форма на двата отбора. За да се класира на финала Барселона трябва по някакъв начин да върне бляскавото си представяне от началото на сезона или поне тази форма, която позволи на "блаугранас" да победят Байерн с 4:0 през 2009 г.

Победата на баварците в първия мач беше изградена на принципи, които се различават коренно от основите на тактиката на Барселона. Тимът от Мюнхен залага на сила и прецизност, както и на бързи атаки по крилата. За това допринася и наличието на двама добре боравещи с топката полузащитници и двама талантливи флангови футболист. Тимът на Юп Хайнкес показа, че може да пресира съперника, но и умее да се затваря в почти непробиваема черупка.

ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Андрес Иниеста (Барселона): Докато Меси не може да се върне към формата, която показваше преди скорошната си контузия, а Шави показва признаци на умора, Иниеста е единственият от "магическия триъгълник", който все още играе на върха на способностите си. Малцина са футболистите, които могат да контролират топката по същия начин като испанеца или да обръщат толкова рязко насоката на атаката на тима си. Ако Иниеста успее да намери пространства в постройката на Байерн, той може да се окаже решаващ в опита на Барселона да отстрани баварците.

Хави Мартинес (Байерн): Без съмнение най-добрият играч на германския тим в първия мач. Преди седмица Мартинес показа на Барселона, че ръководството на тима е сбъркало, когато през миналото лято се отказа от борбата с Байерн за подписа му. Бившият играч на Атлетик (Билбао) напълно обезличи съотборниците си в испанския национален отбор Шави и Иниеста. Хави Мартинес е комбинация на техничен и креативен плеймейкър и ортодоксален полузащитник, който тича между двете наказателни полета. Именно затова е много труден за опазване.

ТРЕНЬОРИТЕ
Тито Виланова (Барселона): “Ние сме Барселона и не можем да отпишем мач. Има още 90 минути от сблъсъка ни с Байерн. Според мен дори и противникът не приема за факт, че се е класирал на финала. Ако отпаднем, поне да го направим с вдигната глава и да играем за победа до края на мача. Не трябва да хвърляме кърпата, а да накараме феновете ни да се гордеят с нас. Всички знаем колко важен за Барселона е Меси, особено когато трябва да се вкарват голове. Колкото по-добре играе, толкова по-добре за отбора. Не трябва обаче цялото напрежение да пада върху него, останалите играчи трябва да му помогнат. Сигурен съм, че Лео Меси има какво да покаже срещу Байерн.

Юп Хайнкес (Байерн): “Когато си изпитал на гърба си финал, като този с Челси, усещаш всичките му последствия. Някои отбори биха се предали, но Байерн реагира по много позитивен начин. Направихме промени, привлякохме добри играчи и засилихме отборния дух. Трябва да вземем предвид срещу какъв отбор играем. Това е Барселона – отбор, който не се предава. На “Камп Ноу” предстои сблъсък на две футболни философии, които са различни, но успешни. Байерн е добър отбор и според мен сме способни да вкараме поне един гол на Барселона.

ВСИЧКО ЗА СЕЗОН 2012/13 НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГАТУК
ВСИЧКО ЗА ЕЛИМИНАЦИОННАТА ФАЗА НА ТУРНИРА - ТУК


(в първия мач 0:4)
 
От 21:45 часа
1_33.jpg
Барселона, “Камп Ноу”
Съдия: Дамир Скомина (Словения)


ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Барселона: 1.Виктор Валдес, 2.Даниел Алвес, 3.Жерар Пике, 15.Марк Бартра, 21.Адриано, 6.Шави, 16.Серхио Бускетс, 8.Андрес Иниеста, 17.Педро Родригес, 10.Лионел Меси, 7.Давид Вия
Контезени: Карлес Пуйол, Хавиер Масчерано
Наказан: Жорди Алба
На картон от наказание: Жерар Пике, Алекс Сонг

Байерн: 1.Мануел Нойер, 21.Филип Лам, 17.Джером Боатенг, 4.Данте, 27.Давид Алаба, 31.Бастиан Швайнщайгер, 8.Хави Мартинес, 10.Ариен Робен, 25.Томас Мюлер, 7.Франк Рибери, 9.Марио Манджукич
Контузени: Тони Кроос, Холгер Бадщубер
Наказани: няма
На картон от наказание: Данте, Филип Лам, Луис Густаво, Марио Гомес, Хави Мартинес, Бастиан Швайнщайгер

ПРЕДИШНИ СРЕЩИ МЕЖДУ ДВАТА ОТБОРА
02.04.1996 г., Купа на УЕФА, полуфинал
Байерн – Барселона 2:2
16.04.1996 г., Купа на УЕФА, полуфинал
Барселона – Байерн 1:2
21.10.1998 г., Шампионска лига, групи
Байерн – Барселона 1:0
04.11.1998 г., Шампионска лига, групи
Барселона – Байерн 1:2
08.04.2009 г., Шампионска лига, 1/4-финал
Барселона – Байерн 4:0
14.04.2009 г., Шампионска лига, 1/4-финал
Байерн – Барселона 1:1
23.04.2013 г., Шампионска лига, 1/4-финал
Байерн – Барселона 4:0
Баланс: 7 мача, 1 победа за Барселона, 2 равенства, 4 победи за Байерн, г.р. 9:12

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* В историята на Шампионската лига няма отбор, който да е наваксвал пасив от четири гола в сблъсък на разменено гостуване от елиминациите.
* Поражението на Барселон с 0:4 в Мюнхен беше най-тежката загуба за клуба в Шампионската лига от ноември 1997 г., когато каталунците отстъпиха на Динамо (Киев) със същия резултат.
* Барса спечели само един от последните си шест мача в ШЛ – три равенства и две загуби.
* “Блаугранас” спечелиха само един от последните си седем мача в елиминационната фаза на турнира – три равенства и три загуби.
* Барселона няма загуба в последните си 21 мача в Шампионската лига на “Камп Ноу” (16 победи и 5 равенства). Последното домакинско поражение на тима беше през октомври 2009 от Рубин (1:2).
* Барса спечели последните си три домакински мача срещу германски отбори в елиминационната фаза на ШЛ с поне четири гола разлика: 4:0 срещу Байерн (2009), 4:0 срещу Щутгарт (2010) и 7:1 срещу Байер Леверкузен (2012).
* Байерн е най-резултатният отбор в този сезон на Шампионската лига – 26 гола.
* Баварците спечелиха последните си три мача в турнира без допуснат гол.
* Томас Мюлер е замесен в 54,5% от попаденията на Байерн в елиминационната фаза на този сезон от ШЛ. Той е участвал в 6 от 11 гола (4 вкарани и 2 асистенции).
* От сезон 2008/09 насам Лионел Меси е вкарал 51 гола в Шампионската лига, което с 37 повече от всеки друг играч на Барселона през този период.