Испанският селекционер на Беларус Карлос Алос заяви, че няма как да отсъства напрежението в отбора преди утрешния мач с България, който започва от 21:45 часа на стадион ЗТЕ Арена. Срещата е първа от група С3 в турнира Лига на Нациите.

Във футбола винаги има напрежение, без значение дали играете контролна среща или официална. Всеки един отбор се стреми да побеждава, винаги.

Ние влизаме с огромен ентусиазъм към старта на новия турнир, към Лигата на Нациите. Това е кратък турнир, който преминава всичко на всичко за три месеца. Но и заради това ще се вложим максимално и искаме да побеждаваме. Много съм доволен от футболистите, които са тук на лагера и от начина, по който те работят. И затова съм обнадежден, важно е да стартираме добре. Смятам, че сме концентрирани.

Предвид вероятно липсата на голове в последните четири мача испанският треньор е взел доста сериозна група нападатели. Беларуските журналисти го попитаха какво смята да прави с такъв сериозен подбор в предни позиции.

Важно е да се намери добър баланс в отбора – сплав от опит и младост. Казах им, че съм доволен от тези, които са тук и от начина, по който се влагат. Що се отнася до младите футболисти, искам да обърна вниммание на Макс Киреев, който играе в добър отбор, в добро първенство (б.а – Киреев е футболист на белгийския Лиерс). Същото се отнася и за Трофим Мелниченко, който е на 18 години, но натрупа сериозен опит в европейските клубни турнири. Надявам се, че макар и млади, те вече са опитни.

Предвид календара на беларуското и казахстанското първенства, има разминаване във физическото и психологическото състояние на доста играчи. И докато тези от Динамо (Минск) играят почти два месеца в Европа, то други едва започват сезона. И Алос заяви, че това е работа на щаба – да намери начин всички да изглеждат еднакво свежи.

Доста предпазливо се изказа за българите Евгений Яблонски. 29-годишният халф на Астерас Триполис от гръцкото първенство е един от лидерите на Белите крила.

"Има много млади футболисти и аз подсказвам по време на тренировките. Но ако момчетата искат от мене съвети, никога не отказам да помогна. И се надявам това да донесе полза и на тях, и на отбора".

Яблонски е играл за Беларус в контрола с България през 2020-а година. Той беше попитан какво трябва да се знае за българския тим на базата на онзи мач: "Трудно е да се каже, защото и двата отбора много сериозно сме се променили. България е много добре организиран отбор. Видяхме го по време на теорията и разбора. Физически са добре, имат лидери и хора, които водят тима вътре в мача. Така че ще видим кой как се е променил".

Въпросната среща се състоя на 26-и февруари 2020-а година на Националния стадион "Васил Левски" в София и беше спечелена с 1:0 от беларусите, а единственото попадение вкара Дмитрий Подстрелов още в 15-ата минута.

"Анализирахме всичките им мачове, които са изиграли в последно време. Трудно е да се каже, предвид факта, че имахме и еднакви съперници – например Румъния. Мачът ще даде отговори на въпросите какво сме разбрали", завърши футболистът на Астерас Триполис от гръцкото първенство.