Българският футболист Тодор Христов стана голмайстор на първенството на трета дивизия в Исландия с екипа на Ейнхери, научи БЛИЦ СПОРТ. Бившият халф на Берое, Левски и редица други клубове се отчете с 15 попадения в 17 мача за тима си в първенството на островната държава, която направи фурор това лято на Европейското във Франция.

29-годишният Христов беше неизменен титуляр за Ейнхери, който имаше шанс да се класира в горната група, но в крайна сметка завърши трети.

За скромния тим играят още двама българи - Дилян Колев и Иван Янчев. Бившият младежки национал Колев пропусна началото на сезона заради операция, но в последните 5 мача се отличи с 3 гола и навлезе в познатата си форма. Пристигналият на полусезона Янчев изигра 8 мача в първенството, вкара 1 попадение и се отчете с 5 асистенции.

Освен да помагат за победите на Ейхери, Тодор Христов и Дилян Колев имат още задачи в клуба. Бившият халф на Левски е треньор на юношите на Ейнхери до 14 години, които успя да изведе до шампионската титла.

Колев пък е треньор на женския отбор, който оглави преди година и половина от предпоследното място. С упорита работа на Колев и футболистките му тимът този сезон завърши с равни точки с втория и само по-лошата голова разлика го лиши от участие в плейофите.

Тримата българи се чувстват отлично в Ейнхери и по всичко изглежда, че ще останат в исландския клуб.

Голмайстор на елитната дивизия на Исландия пък стана бившият нападател на ЦСКА Гардар Гунлаугсон, който носи екипа на Акранес (14 попадения).
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ