Бившият съотборник на Димитър Бербатов в Манчестър Юнайтед - Гари Невил, коментира расисткия скандал на мача България - Англия (0:6), както и наказанията, които УЕФА наложи след случилото се. 

Бившият национал на "трите лъва" смята, че наказанието няма да промени нищо и глобите в такива случаи трябва да са милиони. Напомняме, че България отнесе глоба 85 000 евро, както и един мач без публика.

"От цялата ситуация лично аз стигнах до извода, че бих подкрепил идеята футболният отбор да напусне терена. Преди мача в България се заговори за тази възможност. Мисля, че всеки би подкрепил играчите и Гарет Саутгейт,  ако бяха направили това. Ако впоследствие обаче Англия бе наказана за подобно действие, то според мен всички големи страни и изобщо всички страни в Европа трябваше да подкрепят Англия и да излязат от надпреварата. Точно това трябва да се случи. Страните трябва да вземат в собствените си ръце решението на този проблем, тъй като управляващият орган очевидно не може да се справи с него по задоволителен начин. 

Хората ще кажат, че напускането на терена е опасна територия, но истината е, че някои от най-големите промени в обществото са били постигани заради смелостта на отделни личности. А ние имаме такива смели млади хора в националния отбор", започна Гари Невил.

"Ясно, че ФИФА и УЕФА, а може да се поспори дали това не важи и за ФА, не правят нужното от гледна точка на наказанията за расизъм. Ако провинилите се страни започнат да бъдат глобявани с милиони паундове, мисля, че ще започне да се вижда какво означава да бъдат предприети значими действия. В момента 65 000 паунда и два мача няма да променят нищо. УЕФА не прави достатъчно. Правим ли самите ние достатъчно? Това се случва и в нашата страна, на наша земя. Достатъчно твърди ли сме в тези случаи? Отговорът е "не". Не мисля, че правилното наказание би било да се изключват страни от съответните турнири. Мисля обаче, че голяма, тежка и значима глоба - милиони и милиони паундове, както и затварянето на стадионите, е правилният подход. Ако проблемът остане и след това, то едва тогава може да се започне да се мисли за изваждане от турнирите", добави бившият защитник на Манчестър Юнайтед.