Арбитражният спортен съд в Лозана остави в сила наказанието на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер да не се занимава с каквито и да е било футболни дейности в продължение на 6 години заради обвиненията в корупция.

80-годишният швейцарец бе наказан от Комисията по етика на Световната футболна централа да не се занимава с футбол в период от 8 години заради незаконно превеждане на 2 милиона швейцарски франка на бившия президент на УЕФА Мишел Платини през 2011 година, когато Блатер търсеше подкрепа за нов мандат начело на ФИФА. Платини получи същата санкция, но впоследствие наказанието и на двамата бе намалено на 6 години от Апелативната комисия към ФИФА. Това се случи след обяснение на швейцареца, че е изплатил сумата след предварителна устна договорка с Платини, а това се позволява от законодателството в Швейцария. През май тази година съдът в Лозана намали санкцията на Платини на 4 години.

Блатер също обжалва санкцията си от 6 години пред Спортният арбитражен съд в Лозана, но тя не бе уважена. Наказанието е със забрана от участие във футболни дейности от декември 2015 година.

"Трябва да приема решението. Преживял съм много а моите 41 години във ФИФА. Най-вече научих, че можеш да спечелиш в спорта, но можеш и да загубиш", сподели Блатер на излизане от сградата на съда в Лозана.

В решението си съдът отбелязва, че швейцарецът не е искал намаляване на наказанието, а изцяло да бъде отменено.