Конгресът на Германския футболен съюз (ГФС) реши да отнеме титлата "почетен президент" на бившия канцлер Герхард Шрьодер, който отказва да прекъсне връзките си с Русия след военната инвазия на страната в Украйна. 77-годишният политик продължава да заема ръководни позиции в руски държавни компании и тази седмица е в Москва за разговори с руския президент Владимир Путин, с когото поддържа близки отношения.

Иначе Бернд Нойендорф беше избран за нов президент на ГФС пред Петер Петерс по време на Конгреса на централата в Бон, съобщи ДПА. 60-годишният бивш политик получи вота на аматьорските клубове и спечели със 193:50 гласа срещу Петерс, който беше подкрепен основно от представителите на професионалните отбори. Нойендорф заменя на поста подалия оставка през май миналата година Фриц Келер заради серия от скандали.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Основната ми задача е да направя всичко необходимо, за да се успокоят нещата в тази федерация. Футболът трябва отново да излезе на преден план, а не препирните в ръководството", коментира Нойендорф след избора си.

Четирима президенти на ГФС подадоха оставки от 2012 година, а Келер беше последният, който напусна ръководството, след като отправи нацистки поздрав към вицепрезидента Райнер Кох по време на среща на управата.

Събранието започна с минута мълчание в памет на починалия в четвъртък на 77-годишнва възраст Юрген Грабовски, световен шампион с Германия през 1974 година.