Бока Хуниорс пожела чрез официална петиция да спечели трофея в турнира Копа Либертадорес по служебен път, след като съперникът във финала Ривър Плейт бъде дисквалифициран заради вандалските прояви на феновете му. Това се случва след среща между президентите на двата клуба и Южноамериканската конфедерация (КОНМЕБОЛ) в парагвайската столица Асунсион. Припомняме, че фенове на Ривър Плейт нападнаха автобуса на Бока Хуниорс преди реванша помежду им в събота и първо срещата бе отложена за 24 часа, а след това още веднъж за неопределен период.

Ръководството на Бока Хуниорс моли с официално искане Дисциплинарната комисия към КОНМЕБОЛ да отмени реванша на финалния сблъсък и да дисквалифицира Ривър Плейт от турнира. По този начин трофеят ще бъде връчен служебно на Бока. Засега няма отговор от Южноамериканската конфедерация.

След днешната среща е било решено, че ако има реванш, той ще се състои извън Аржентина на 8 и или 9 декември. Иначе първият мач завърши при резултат 2:2 на стадиона на Бока.

През 2015 година Бока Хуниорс бе изхвърлен от турнира за подобни инциденти между феновете. През пролетта на същата година в 1/8-финалите срещу Ривър, при излизането си от тунела за второто полувреме играчите на "милионерите" бяха напръскани със сълзотворен газ от ултраси на Бока. Мачът бе прекратен, а Бока Хуниорс изваден от турнира и глобен с 200 000 евро. След това тимът прие на празни трибуни четири срещи от Копа Либертадорес и бе наказан да не бъде подкрепян от свои фенове в още четири визити.

Бока Хуниорс има 6 титли в най-престижния клубен турнир на Южна Америка, а Ривър Плейт е с 3 трофея. Двата аржентински гранда никога не се бяха срещали на финал в надпреварата.