Вандалският прояви преди реванш във финала на турнира Копа Либертадорес между Ривър Плейт и Бока Хуниорс са втрещили президента на ФИФА Джани Инфантино и на съвместната кандидатура на Уругвай, Аржентина и Парагвай за Мондиал 2030 вече се гледа подозрително.

Припомняме, че срещата между двата големи аржентински гранда трябваше да се проведе в събота (24 ноември) на стадиона на Ривър Плейт "Ел Монументал", но бе отложена, след като автобусът с играчите на Бока Хуниорс бе нападнат от фенове на съперника. Двама играчи на гостите получиха наранявания и бяха приети в болница. Мачът бе отложен първо за 24 часа, а след това и за неопределен срок до намирането на официално решение къде да се проведе.

Уругвай, Аржентина и Парагвай искат да отбележат 100-годишнината от първия Мондиал през 1930 година в Уругвай, но от ФИФА няма да позволят световно първенство да се организира в държава, където има организационни слабости и се създава напрежение.

"Вандалските прояви бяха унизителни. Варварството, което се допуска в нашия футбол постави под риск много хора”, пише президентът на КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес.

Кандидатура за Мондиал 2030 се очаква да издигнат Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и ЕЙРЕ, както и Испания, Португалия и Мароко. Напоследък се говори и за обща балканска кандидатура между България, Сърбия, Румъния и Гърция. Засега обаче тя не е потвърдена официално.