Бразилският национален отбор получи подкрепата на звездите на Уругвай в призива си за недопускане на старта на Копа Америка. Играчите на „селесао“ се възпротивиха на провеждането на турнира на бразилска територия заради нарастващия брой на заразените с COVID-19 в страната.

„Всички са запознати с нашата позиция срещу провеждането на Копа Америка в Бразилия. Ще дадем повече яснота след предстоящата световна квалификация с Парагвай (на 8 юни). Не сме само футболистите, играещи в Европа. Целият отбор сме на едно мнение, както е селекционерът Тите“, заяви капитанът Каземиро след победата с 2:0 над Еквадор тази нощ.

Звездите на националния отбор на Уругвай Луис Суарес и Единсон Кавани подкрепиха позицията на бразилските си колеги.

„Недопустимо е да играем при такива условия. Човешкото здраве има приоритет пред всичко останало, дори и пред такъв традиционен футболен турнир“, заяви Суарес.

„Трябва да обърнем внимание на важните неща. Това е пандемия, която се развива като верига. Започва с едно нещо е след това само се разраства“, коментира Кавани.

Според аржентинските медии Лионел Меси е влязъл в контакт със своя добър приятел и бивш съотборник в Барселона Луис Суарес, за да обсъдят ситуацията с Копа Америка. Нападателят на Атлетико (Мадрид) е обявил, че Уругвай подкрепя позицията на бразилските национали, но няма сам да поведе движение за бойкот на Копа Америка.

В същото време кметът на Рио де Жанейро Едуардо Паес обяви, че е готов да отмени мачовете от турнира на територията на града, ако обстановката със случаите на заразени рязко се влоши.

„Не виждам никакво предимство относно това Бразилия да приеме Копа Америка в този момент. Нашият град не е искал домакинството, а и никой не ни попита за съгласието ни. Аз мисля, че не е подходящото време за провеждане на турнира. Ако ситуацията са влоши, имам властта да забраня провеждането на мачовете на територията на Рио де Жанейро“, заяви Паес.

Копа Америка трябва да стартира на 13 юни. Турнирът трябваше да се проведе в Аржентина и Колумбия. Домакинството на Колумбия беше отнето заради размириците в страната, а Аржентина се отказа заради резкия скок на бройката на заразени с коронавирус в страната. След това Бразилия се съгласи да приема провеждането на турнира.