Да си българин в Португалия никак не е лесно. В това се убедиха запалянковците на Левски, които посетиха Лисабон за мача със Спортинг (0:5). Местните жители не знаят чужди езици, а с географията са още по-зле. Затова, като чуят българска реч настръхват. Мислят ни за румънци, пиши “7 дни спорт”.
 
А в Лисабон бъка от румънски джебчии, които се препитават, като преджобват хората. Затова, ако някой говори на непознат за португалците език, хората почнат да си пъхат ръцете в джобовете или да си държат чантите.
 
Лисабон е на едно от първите места в Европа по дребна престъпност и кражби. В това се убедиха и българските журналисти. В калабалъка от хора в центъра на португалската столица някакъв тъмнокож субект най-невъзмутимо бръкна в чантата на репортер от София, но не намери нищо и се шмугна в тълпата отчаян. За отбелязване е, че масовото полицейско присъствие наоколо заради митинг на местните синдикати.
 
За България повечето португалци или не са чували нищо, или знаят, че е някъде там на Балканите – много далеч, където никога няма да им стъпи крака. Тези, които се интересуват от футбол, ще споменат Крисимир Балъков, Ивайло Йорданов или Емил Костадинов, ще се сетят за Стоичков и толкова. Другите и това не знаят./БЛИЦ