Часове след победата на Реал (Мадрид) над Алмерия с 3:2 на "Сантияго Бернабеу" снощи продължава скандалът с няколкото отсъждания на рефера Франсиско Хосе Ернандес Маесо.

Той на няколко пъти бе привикван да гледа ситуации с ВАР, като според мнозина решенията му след това му са били напълно погрешни.

От записите става ясно, че реферът е подтикван към определени решения от ВАР арбитъра Ернандес Ернандес.

1. Дузпа за Реал в 57-ата минута. Претенции от Алмерия за нарушение в атака на Рюдигер.
ВАР: Ще препоръчам „преглед на ситуацията“, за да може да прецениш евентуална дузпа поради игра с ръка от защитника на Алмерия.
Реферът: Добре, отивам да видя.
ВАР: Пускаме го супер бавно, за да може да го видиш.
Рефер: Добре, аз съм пред екрана.
ВАР: Ето ситуацията, ще я пуснем супер бавно, за да може да видиш. Добре? Ще ти дадем една снимка с обратната лява страна. Също така една високо отзад, за да може да видиш в контекста и разделението между играчите. Сега действието е твое, ти решаваш.
Реферът: Перфектно. Футболистът на Реал Мадрид завършва и топката удря отделената ръка. Ще свиря дузпа без картон.

2. Незачетен гол на Алмерия за 3:1 в 61-ата минута. Причината - удар в лицето на Джуд Белингам.
ВАР: Препоръчвам преглед на ситуацията за евентуален фаул в изграждането на атаката. Добре?
Рефер: Поставете ситуацията в динамика, моля.
ВАР: Показваме ти точката на контакт. Добре? Ако искаш, ще ти дам широк изглед, за да може да видиш, че след това голът е вкаран директно. Играта продължава и завършва с гол. Така че можеш да видиш, че е в същата фаза на атака.
Рефер: Да, това наистина е началото на положението. Затова ще отсъдя фаул в полза на Реал Мадрид и няма да зачета гола. И жълт картон за номер 6 от Алмерия. Добре?
ВАР: Ще потвърдим номера. Да, номер 6 е потвърден.


3. Голът с ръка на Винисиус, който първо е отменен заради игра с ръка, а после признат след ВАР.
ВАР: Препоръчвам преглед на ситуацията, за да може да оцените, че няма ръка, възможно е да няма ръка. Даваме ти и обратния ъгъл. Ще спрем в точката на контакт. Това е. Удря го в дясното рамо.
Рефер: Перфектно.
ВАР: Ето го.
Рефер: Добре, пусни ми го. Дайте ми точката на контакт.
ВАР: Нека го пуснем супер бавно. Удря го по рамото. Ти преценяваш дали има възможен фаул в атака.
Рефер: За мен няма фаул в атака.
ВАР: Съгласен съм с теб. И топката удря рамото. Ще ти дадем още една гледна точка високо отзад.
Рефер: Идеално, той удря топката с рамо и това е валиден гол. Ще сигнализирам за гол, няма фаул.


Интересна реакция около ВАР скандала имаше и от клубната телевизия на Реал, която по традиция анализира подобни спорни моменти. Журналист от медията коментира недоволството срещу рефера с думите - "хората не са свикнали справедливостта да възтържествува".

"Това, за което винаги сме настоявали в такива ситуации, е технологията ВАР да бъде използвана от съдиите, когато има спорно положение. Когато по принцип има нещо неясно, реферът интерпретира нещата по начин, по който той смята за най-удачен. Но пък когато има възможност дадена дискусионна ситуация да бъде преразглеждана, нека това да се случва. Няма как арбитърът да тръгне срещу истината”, добавиха от Реал Мадрид ТВ.