Президентът на УЕФА Александър Чеферин даде дълго интервю пред "Гардиън". Той коментира и оттеглянето на техническия директор на европейската футболна централа Звонимир Бобан, както и конфронтацията с вътрешната опозиция, която се противопостави срещу опита му да се задържи на поста до 2031 г.

56-годишният словенец също така коментира и условията във футболна Европа по време на горещите военни конфликти, които възникнаха последователно през 2022 г. и 2023 г. - в Украйна и Израел, след като в рамките на вчерашния ден (27 януари) легендата на украинския футбол Андрий Шевченко отправи критики към Чеферин, че допусна гарнитурите на Русия до 17 години отново да се състезават в международни състезания на Стария континент.

"Каня Чеферин в Украйна и всички, които вземат решения в УЕФА - да видят какво прави Русия. Искам да говоря, да покажа сегашната ситуация в държавата, защото тя постоянно се влошава", каза Шевченско пред "Скай Спортс". 

"Никога не съм имал натиск от руска страна. Забраната ще остане, докато трае войната. Не се радвам за това, защото съжалявам за спортистите, но всички, включително УЕФА, трябва да направим колкото можем, за да спрем тази лудост. Руските спортисти не могат да се противопоставят на правителството. Вие можете в Обединеното кралство, аз мога в моята страна, но в Русия свършвате в затвора, ако направите това. Така че не им е лесно, те също са жертви. Винаги е лошо за спортистите, винаги е лошо за отношенията между хората, но за съжаление живеем в такива луди времена. Светът е толкова полудял, че всеки ден има война. Не искам да казвам нищо повече", отговори Чеферин на Шевченко.

"Напускането на Бобан не предизвика значителни смущения, не може да говорим за шокови вълни в УЕФА или европейската футболна общност, въпреки че беше нещо неочаквано. Ще обсъдим този въпрос допълнително, когато дойде подходящият момент, вероятно след конгреса (б.р. - на 8 февруари в Париж)".

"Има един клоун от една от федерациите, който всеки ден звъни на други федерации и медии, хленчейки: „Това е конспирация“, без да казва нищо на мен или на ръководството на УЕФА. Бяхме информирани от други федерации за поведението му и те му се смеят. (б.р. - визира президента на румънската федерация Разван Бурлeaну, който се цели в президентския пост на УЕФА).”

"Много погрешно е твърдението, че УЕФА е разпокъсана непоправимо. Конгресът, а не физическо лице, има правомощието да определя целесъобразността на промените. Вярваме в нашия колективен, демократичен процес на вземане на решения, който да ни води ефективно напред", добави Чеферин.