Хиляди португалци се събраха на стадион "Луж" в Лисабон, за да изпратят футболната легенда Еузебио в навечерието на неговото погребение.

Ултрасите изпълниха трибуните, а част от тях бяха пред вратите. Те ръкопляскаха, скандираха, развяваха знамена и шалчета и запалиха фойерверки, когато ковчегът беше изнесен на терена. Ковчегът на Еузебио премина погребално шествие в Лисабон, преди да бъде откаран на стадион "Луж". Той беше поставен в центъра на терена, където остана пет минути, преди да бъде върнат в катафалката.

"Португалия загуби един от най-обичаните си синове. Цялата страна скърби за смъртта му", заяви президентът на Португалия Анибал Кавако Силва.

Статуята на Еузебио пред стадион "Луж" беше затрупана с шалчета, знамена и плакати. Посланието на един от фенове гласеше: "Аз не съм тук, за да се сбогувам, а да ти благодаря за всичко."

Прочутият нападател почина на 71 години в неделя, след като в последните години се бореше със сърдечно-съдови и респираторни проблеми.

Правителството на Португалия обяви тридневен траур в чест на един от най-великите играчи в историята на футбола.
Еузебио печели "Златната топка" през 1965 г., а през 1968 г. Еузебио става първият носител на "Златната обувка". С Бенфика печели 29 трофея, включително две Купи на европейските шампиони и 11 титла на Португалия. В кариерата си има 733 гола в 745 официални мача.