ФИФА е на път да последва примера на УЕФА и да замени контролните срещи с нов турнир. Европейската футболна централа вече презентира своята Лига на нациите, а според сайта thisdaylive.com световната конфедерация планира въвеждането на Световна лига от 2019 година.

Плановете са националните отбори да бъдат разделени на първа, втора и трета дивизия, а самото първенството на новата лига ще се проведе в течение на цяла година. Предложението за създаването на Световната лига трябва да бъде одобрено от Изпълкома на ФИФА преди началото на Мондиал 2018.

Решението на ФИФА към преминаване на подобен формат е изключителната непопулярност на контролните срещи, които страдат заради клубния футбол. Битува почти повсеместно мнение, че приятелските срещи отклоняват вниманието на футболистите от по-важните им задължения към клубовете.

Счита се, че въвеждането на Световна лига ще удари най-сериозно по Аржентина и Бразилия, които в момента получават солидни финансови бонуси, за да играят контролни срещи с европейски и азиатски отбори.

Трите дивизии, в които ще бъдат разпределени националните отбори, ще бъдат съобразени с класирането на тимовете в световната ранглиста на ФИФА.

Световната лига може би няма да е единственият нов план на световната футболна конфедерация. Президентът на централата Джани Инфантино вече обяви, че всички състезания за мъжки и женски национални отбори ще претърпят промени, за да станат по-атрактивни за зрителите. Очаква се новостите да започнат още от март 2018 година.