ФИФА ще вземе решение за съдбата на световната квалификация между Бразилия и Аржентина, която беше прекратена заради нахлуване на бразилски власти на терена в Сао Пауло. Причината за това е присъствието на четирима футболисти в състава на „гаучосите“, които са влезли в страната след престой в Англия в последните седмици и е трябвало да се подложат на 14-дневна карантина, целяща ограничаване на разпространението на COVID-19.

Въпросните играчи са Емилиано Мартинес, Емилиано Буендия, Джовани Ло Селсо и Кристиан Ромеро, които играят във Висшата лига за Астън Вила и Тотнъм. Аржентинската и бразилската футболни централи обявиха, че са получили разрешение за провеждането на мача от южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ и от световната централа ФИФА.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн 

„Всички световни квалификации се провеждат под егидата на ФИФА. Решенията за организацията са изключително от компетенцията на световната футболна централа“, обявиха от КОНМЕБОЛ.

„За момента можем само да потвърдим, че мачът между Бразилия и Аржентина е прекратен заради решение на съдиите. Събираме всички гледни точки за случилото се и след това ще предоставим допълнителна информация“, коментираха от ФИФА в официално изявление.

Ръководителят на Бразилската агенция по санитарен надзор (Anvisa) Антонио Бара Торес обясни пред телевизия „Глобо“ причината за действията на неговите служители, които нахлуха на терена с помощта на полицията и доведоха до прекратяването на мача.

„Предприехме тази крачка, тъй като бяха нарушени всички изисквания на Anvisa, които предварително бяхме предписали. Беше им наредено да останат под карантина, но те не изпълниха заповедта“, обясни Бара Торес.

„Феновете освиркаха хората, които прекратиха мача. Те им крещяха: „Позор, позор!“. Аржентинците признават, че са били информирани за санитарните правила на Anvisa за хората, пристигащи в Бразилия от Великобритания, ЮАР, Северна Ирландия и Индия. Националите на Аржентина просто трябваше да останат в хотела от момента на пристигането си в Сао Пауло и да не излизат от него. Те обаче дойдоха на стадиона, тъй като са получили разрешение от футболната федерация на Бразилия и КОНМЕБОЛ. Служителите на Anvisa дойдоха с голям брой полицаи на стадиона, за да обезпечат депортирането на аржентинците от стадиона до летището“, разказа журналистът Марсело Баседжо.

„Ситуацията може да бъде избегната. Представителите на Anvisa трябваше да се намесят много по-рано. Ситуацията е много неприятна, но от три дни се знаеше какво може да стане. Преди началото на мача официалните лица увериха, че аржентинските футболисти може да участват в мача и след това да ги депортират. Нямам представа защо това решение е било променено“, обяви президентът на бразилската футболна федерация Едналдо Родригес.

Аржентинските национали в крайна сметка ще изчакат в родината си решението на ФИФА за мача с Бразилия. Часове след скандала те са отлетели за Буенос Айрес. Това става ясно след публикация на Аржентинската футболна асоциация в "Туитър".