Домакинът Франция разби САЩ с 3:0 в мач от първия кръг отгГрупа „А“ на олимпийския турнир по футбол. Срешата се игра на "Стад Велодром“ в Марсилия, а с успеха "петлите“ , водени от Тиери Анри, изпревариха Нова Зеландия, който също е с 3 точки, но с по-лоша голова разлика след 2:1 над Гвинея по-рано.

През първата част нямаше голове, след като съперниците не успяха да реализират положенията си. В 59-ата минута „янките“ бяха изключително близо до попадение, след като Джордже Михайлович стигна до отбита топка в наказателното поле и от близка дистанция нанесе удар с глава, но уцели напречната греда. Две минути след това Майкъл Олисе пусна към Александър Лаказет, който си овладя топката и нанесе силен удар от сериозна дистанция към долния десен ъгъл, разписвайки се за 1:0.

В 64-ата минута Пакстън Аарънсън скочи високо, за да засече центриране и отблизо нанесе удар с глава към долния ляв ъгъл, но Гийом Рест направи превъзходно спасяване, след което Джон Толкън нанесе нов удар, но топката се отклони в десния страничен стълб. Втората греда на САЩ бе наказана с втори гол за Франция, а комбинацията отново бе между капитана Лаказет и младата звезда Олисе. Нападателят подаде към крилото, което овладя елегантно топката и я прати в десния ъгъл за 2:0 с шут от границата на наказателното поле. В 85-ата минута Жорис Шотар центрира от корнер към Люик Баде, който бе абсолютно непокрит и с прецизен удар с глава оформи крайното 3:0. Дълбоко в добавеното време на срещата гол за САЩ, дело на появилия се от резервната скамейка Грифин Йоу, не бе признат заради засада.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ФУТБОЛНИЯ ТУРНИР НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ:
Група А
Гвинея - Нова Зеландия 1:2
Франция - САЩ 3:0

Група B
Аржентина - Мароко 1:2
Ирак - Украйна 2:1

Група C
Узбекистан - Испания 1:2
Египет - Доминиканска република 0:0

Група D
Япония - Парагвай 5:0
Мали - Израел 1:1