На фона на обвинението за изнасилване към Рафа Мир, испанските спортни медии се занимат с още един футболист, обвинен в сексуално посегателство. Става дума за легендата на Селта Уго Майо, който игра за клуба от 2009 г. до 2023 г. и записа цели 449 мача за клуба от Виго - на второ място за всички времена след Яго Аспас, който дотук е с 497 изиграни срещи.

Бившият играч на галисийци бе признат за виновен за сексуално насилие над жена, която е работила като талисман на Еспаньол. Случката става на 24 април 2019 г. - непосредствено преди мача между клуба от Барселона и Селта в Ла Лига. Тогава тогавашният капитан на тима си Майо опипва момичето, което е носило костюм на папагал, при поздравяването между играчите на двата отбора.

33-годишният играч, който в момента играе за солунския Арис, е признат за виновен и глобен с 1000 евро като обезщетение за морални вреди плюс лихвите, като ще заплати и разноските по делото.

Съдията от наказателен съд номер 19 в Барселона аргументира решението си така: “Обвиняемият (б.ред. - Майо), с намерение да удовлетвори либидния си дух и да подкопае сексуалната идентичност на жертвата, поставя ръцете си под костюма ѝ и докосва гърдите ѝ, принуждавайки я да се отдръпне и да отблъсне обвиняемия с дясната си ръка“.

Съдът не е приел доводите на футболиста, че не е обърнал внимание на половете на талисманите и че е поздравявал нормално както играчите на Еспаньол, така и талисманите. Съдията също така посочва, че няма “причина да се предполага, че е налице намерение да се иска да се навреди на обвиняемия“ от страна на жалбоподателката, тъй като той не е чак толкова популярно медийно лице”. Присъдата може да бъде обжалвана.