Германия и Италия си осигуриха участие на европейското първенство по футбол за юноши до 17 години в България от 6 до 22 май тази година. Юношеските гарнитури и на двете големи нации вече имат по 6 точки в групата си от елитния кръг на квалификациите преди последния сблъсък помежду им. Тази среща ще определи само победителя в групата. В срещите от втория кръг на групата, на която домакинстват немците, Италия срази Словакия с 2:0, а Германия разби Украйна с 3:0.

В елитния кръг на квалификациите групите са 8, а напред се класират победителите и седемте най-добри втори отбори. На този етап най-зле представилият се подгласник е Португалия, чийто тим завърши втори в групата си с 4 точки след класиралия се за надпреварата в България тим на Хърватия.

Преди последните мачове в групите за Европейското в България се класираха още Австрия и Англия, а през миналата седмица това сториха Франция, Белгия и Холандия.

Жребият за четирите групи на финалния турнир в България ще бъде на 2 април, а за първи път на европейското първенство до 17 години участие ще вземат 16 тима.