УЕФА обяви официално, че започна разследване срещу испанските национали Алваро Мората и Родри заради поведението им по време на празнуването на титлата на Евро 2024 в Мадрид.

По време на парада в центъра на Мадрид, играчите скандираха: "Гибралтар е испански" по адрес на контролираната от Великобритания територия, а хиляди испанци подеха рефрена.

На финала на Евро 2024 на 15 юли Испания победи с 2:1 Англия в Берлин и завоюва четвърта титла в историята си от шампионати на Стария континент.

Футболната асоциация на Гибралтар подаде официална жалба до УЕФА относно скандирането и УЕФА назначи инспектор по етика, за да прецени дали то нарушава правилата.

Обвиненията срещу Родри и Мората включват нарушаване на основните правила за прилично поведение, общи принципи на поведение, използване на спортни събития за прояви от неспортен характер и други.

УЕФА заяви още, че обвиненията срещу двама играчи включват също така "накърняване на имиджа на футболния спорт и в частност на УЕФА".

Европейската централа уточни, че ще се произнесе по случая на по-късна дата, като играчите са изправени пред евентуално отстраняване от мачове от Лигата на нациите през септември.