Нападателят на световния и европейски клубен шампион Ливърпул Садио Мане бе избран най-добър футболист на Африка за 2019 година. За 27-годишният сенегалски национал това е първа награда за футболист №1 на Черния континент, изпреварвайки египетския си съотборник Мохамед Салах, спечелил приза в предните две години, и алжиреца Рияд Марез от Манчестър Сити.

Мане на два пъти заемаше второто място в престижната надпревара след Салах в предните две години. Той помогна на "червените" да спечелят трофея в Шампионската лига през сезон 2018/19, реализирайки 30 гола във всички турнири.

От началото на този сезон Мане е вкарал 15 гола във всички надпревари, а Ливърпул е убедителен лидер в английската Висша лига с аванс от 13 точки пред Лестър.

"Наистина съм щастлив и горд да спечеля тази награда. Футболът е моя работа, обичам го. Бих искал да благодаря на семейството си, на националния си отбор и на Ливърпул. Това е голям ден за мен", сподели Садио Мане, който получи наградата на церемония в египетския град Хургада.