Управителният съвет на Испанската професионална лига (LFP) свика събрание на генералната си асамблея на 14 август, когато ще бъде дискутирана заплахата на няколко отбора за провеждане на стачка преди началото на новия сезон в Примера дивисион заради диспут за телевизионните права.
 
Общо 13 испански клуба, включително Атлетик (Билбао) и Атлетико (Мадрид), обявиха, че не са удовлетворение от сегашната сделка, която позволява на Барселона и Реал (Мадрид) да взимат лъвския пай при разпределението на приходите от телевизионните права.
 
LFP обяви, че клубовете нямат юрисдикцията да свикват събрание на генералната асамблея, но подобна ще бъде свикана за обсъждане на генерални промени.
 
“Не е в юрисдикцията на Хунта де Дивисион (събранието на 20-те елитни клуба) да дискутира и да обсъжда настоящите проблеми”, заяви президентът на LFP Хосе Луис Астиасаран.
 
Въпреки това Испанската професионална лига обяви, че ще проведе събрание на 14 август, на което ще разгледа проблемите за телевизионните права, повдигнати от няколко клуба.
 
Според предварителната програма сезон 2012/13 на Примера дивисион трябва да започне на 18 август, когато шампионът Реал (Мадрид) приема на своя стадион Валенсия.