В последните дни Бундеслигата стана популярна по цял свят не с футбола и пълните си стадиони, а с протестите на феновете срещу един от най-богатите хора в Германия. Мачове бяха прекъснати, тъй като по трибуните се появиха обидни плакати срещу милиардера Дитмар Хоп.

Основното внимание беше привлечено от мача между Хофенхайм и Байерн, спечелен от баварците с 6:0. Срещата в Зинсхайм на два пъти беше прекъсвана, а след последното подновяване на играта футболистите на двата отбора само си подаваха топката като на тренировка.

Поводът беше банерът на феновете на Байерн с надпис: „Всичко е по старому. ДФБ (б.ред. - Германският футболен съюз) не удържа на думата си. Хоп си остава син на к*рва“. Мачът беше спрян в 66-ата минута. Тогава управата на баварците и треньорът Ханс-Дитер Флик отидоха до привържениците на отбора и помолиха за прибирането на надписа. След подновяването на играта, в 77-ата минута феновете отново показаха част от банера, тази свързана с Дитмар Хоп и реферът прибра футболистите в тунела. След края на мача управата на баварците се закани да накаже виновниците.

Трябва да се отбележи, че плакат с обидно съдържание в същия отрязък от време, в който се играеше мачът между Хофенхайм и Байерн, се появи на стадиона в Дортмунд. Това стана на срещата между Борусия и Фрайбург (1:0). „Без повече колективни наказания? Колко често ще си нарушавате правилата? М**ната на ДФБ!“, пишеше на един от трансперантите. В неделя феновете на Унион (Берлин) опънаха банер „Син на к**ва“ при домакинското 2:2 с Волфсбург.

Какъв обаче е поводът за тази атака към ДФБ и омразата към Дитмар Хоп?

79-годишният милиардер е обект на ненавист от страна на феновете на повечето футболни отбори в Германия. Причината е, че той със своите финанси превърна селския отбор Хофенхайм в претендент за челните места в класирането. Хоп, който е създател и собственик на софтуерния гигант „SAP”, като юноша е играл в школата на Хофенхайм, а през 2000 г. започва да налива сериозни финанси в отбора, който изкачи от пета дивизия до Бундеслигата през лятото на 2008 г. Плати и 100 милиона евро за построяването на новия стадион „Райн-Некар-Арена“ в Зинсхайм.

През 2015 г. специално заради Дитмар Хоп ДФБ направи изключение в правилото "50%+1" за собствеността на клубовете. Според него в по-голямата си част отборите трябва да са обществени. След направеното специално изключение милиардерът стана собственик на 96% от Хофенхайм. Това беше третият случай, в който не се спази правилото „50+1“. Другите два са свързани с напълно заводските отбори Байер (Леверкузен) и Волфсбург.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Потъпкването на условието разгневи феновете, тъй като се очакваше това да повлече и други подобни прецеденти. Опасенията се оказаха основателни, тъй като след това по подобен начин компанията „Ред Бул“ стана собственик на 99% от РазенБалшпорт (Лайпциг). Не случайно именно „червените бикове“ и Хофенхайм са най-мразените отбори в Германия и са наричани „пластмасови клубове“ от всички фенове. Запалянковците скочиха на немския футболен съюз. Те недоволстват, тъй като според тях ДФБ се е поддал на финансовите инжекции, които Дитмар Хоп прави във футболната централа.

Началото на протестите

Първата атака беше от световноизвестната „Жълта стена“ в Дортмунд. През 2017 г. на мача срещу Хофенхайм феновете на Борусия опънаха огромно знаме, на което върху лицето на Дитмар Хоп беше изрисувана червена мишена. През това време се чуваха скандирания „Син на к**ва“. Адвокатите на милиардера успяха да установят петима души от агитката на „жълто-черните“. Двама получиха глоби съответно от 400 и 600 евро. Останалите трима се измъкнаха, след като защитата им доказа, че протестът срещу нарушаването на правилата за собствеността на клубовете не е незаконен.

На 12 май 2018 г. плакатът отново се появи на трибуната в Дортмунд по време на гостуване в Хофенхайм (3:1 за домакините). Тогава ДФБ наложи наказание на феновете на Борусия. Три години изпитателен срок, глоба от 50 000 евро, а при повторно нарушение се налага забрана на цялата агитка за посещаване на мачове в Зинсхайм. След това обаче ДФБ прие нова наредба, забраняваща групови наказания и феновете ще понасят само лична отговорност. На 22 септември 2018 и на 20 декември 2019 г. при гостуванията на Борусия на Хофенхайм (1:1 и 2:1 за домакините) плакатът с мишената отново се появяваше.

Това доведе до гнева на Дитмар Хоп, който официално се оплака пред ДФБ. Реакцията беше мигновена: забрана на феновете на „жълто-черните“ да пътуват за мачовете в Зинсхайм през следващите две години. Това колективно наказание обаче се оказа потъпкване на правилото на ДФБ. Реакцията на феновете на отборите в Бундеслигата не закъсня. Само преди седмица, когато Хофенхайм гостува на Борусия (Мьонхенгладбах) (1:1), привържениците на домакините извадиха свое знаме с мишена върху лицето на милиардера. В последните дни протести имаше от феновете на Борусия (Дортмунд), Байерн и Унион (Берлин).

Действията на футболните привърженици обаче бяха посрещнати враждебно от медиите и анализаторите. Те сравниха реакцията им като омраза и направиха паралел с крайнодясната терористична атака в Ханау, при която загинаха 11 души, включително един българин. Феновете отговориха, че критиките към тях са йезуитски и протест срещу погазване на правилата се превръща в национален проблем и се сочи за нещо лошо, а в същото време никой не обръща на проблема с расизма по стадионите. Само в последните седмици има няколко случаи, включително в Бундеслигата, а за тях няма наказания.

Кой е Дитмар Хоп?

Милиардерът е роден на 26 април 1940 г. в Хайделберг. Баща му Емил Хоп е селски учител, но също така е бил трупфюрер в нацистката паравоенна организация Щурмабтайлунг, известна със съкращението СА. Дори е ръководел разрушаването на синагогата в Хофенхайм по време на Кристалната нощ (9 срещу 10 ноември 1938 г.), когато членовете на СА извършват редица погроми срещу евреите на територията на Германия. През 2009 г. наследниците на Емил Хоп, включително Дитмар, спонсорират германския превод на книгата "Депортираните от Хофенхайм", разказващ премеждията на еврейско семейство от града, прогонено от нацистите.

През 1972 г. Дитмар Хоп, заедно със свои колеги от германското подразделение на IBM, поставя основите на софтуерната си компания, която по-късно ще получи името SAP. През годините фирмата се разраства и става една от най-големите в Европа и света. Хоп забогатява, а през 2018 г. сп. „Форбс“ оценява състоянието му на 10,2 милиарда долара. Това го нарежда на 147-о място сред най-богатите хора в света и на 15-о в Германия.

Богаташът притежава собствени домове в Неапол, Флорида (САЩ), както и курортен комплекс в Южна Франция, който купи от известния актьор Шон Конъри. През 2008 г. на Дитмар Хоп беше кръстен астероид. Собственикът на Хофенхайм е женен и има две деца. Живее във Валдорф, като подпомага и местния футболен клуб Астория, който се състезава в пета дивизия на пирамидата на германския футбол.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ