Интернет отдавна е част от нашето ежедневие. Започнахме да получаваме най-важната информация от него, да избираме интересите си, да пазаруваме и дори да откриваме много и най-различни функции, с които да направим всекидневния си живот по-лесен. Стигне ли се до използването на финанси и забавление, аудиторията от потребителите започва да разглежда малко по-сериозно и внимателно предоставяните възможности за употреба, както и предлаганите защити.

Покрай финансите често се появява и присъствието на още една интересна дума - хакери. Въпросните господа, гледани най-често в Холивуд, могат в рамките на няколко секунди да се възползват от чуждите финанси, но това разбира се е само в дебрите на филмовата индустрия. С оглед на това трябва да обърнем внимание на нивата на сигурност, които и до днес се смятат за особен пример - тези на хазартната индустрия, в която присъстват онлайн казината и букмейкърите.

Нека обърнем внимание на някои от основните причини за високите драконови мерки, които се предлагат. За да може един оператор да извършва дейност на територията на дадена страна, той трябва да получи разрешително, точно такова идва от комисията по хазарта, като преди златният лист да се предаде, експерти правят много сериозни и обстойни проверки на всички възможни звена. Когато говорим за защита на лични данни и особено важната потребителска информация, трябва да знаем, че всеки клиент е защитен от самия оператор, комисията по хазарта и разбира се, прилежащото законодателство, което е позволило на дадения бранд да оперира. За тази протекция обаче е необходимо присъствието на лиценз, който трябва да бъде изложен на видно място в самата онлайн платформа, а ако говорим за реален обект, същият най-често присъства на входа.

След като личните данни и GDPR получиха много сериозна зелена светлина, все повече потребители започнаха да се чувстват малко по-спокойни, особено след като към тези изброени институции присъства и европейската комисия за защита на личните данни. Ако разгледаме платформата с "Помощ" на букмейкъра Уинбет, можем да открием секции като как да се как да се регистрирате в Winbet, където точно и ясно се посочват необходимите изисквания, но задължително ще видим и още една секция, която предоставя пълна и детайлна информация за нашите лични данни и до каква степен същите се обработват от дадения оператор. Както вече говорихме, повечето оператори, включително и този, изискват трите имена на играча, неговото ЕГН, обръщат внимание на IP адреса, както и на електронния предоставен адрес? Защо? Отговорите са много и разнообразни, но нека започнем от самото начало. На територията на страната има изискване, което не позволява на играчи под 18-годишна възраст да играят хазарт - спортните прогнози също влизат в тази категория.

Тоест данните са необходими за потвърждаването на информация. Следващата по-важна стъпка обаче е за по-сериозна сигурност на профила. Често можем да забележим, че ако играчът се логва от множество устройства на територията на дома си, IP адресът е един и същ. При смяна на локацията или в по-лошия вариант - когато някой намери вашата парола, операторът автоматично заключва профила и чака потвърждение и идентификация. По този начин се пазят вашите лични данни и печалби, както и самият букмейкър. В сферата на онлайн индустрията ще открием достатъчно полезни практики, но след като виждаме и по-честото разработване на мобилни приложения, трябва да знаем, че добавяме още едно ниво на защитата си, защото Google, Apple и други мобилни платформи все по-често правят особени тестове и проверяват за грешки, както и вратички, които се оказват проблем за сигурността. Реномираните брандове отдавна се оказаха един от най-успешните онлайн брандове и редица класни програмисти се насочиха именно там, гарантирайки и подобрявайки сигурността на всеки играч. Следователно личните ни данни най-често могат да бъдат предоставени на трето лице, което в този случай е държавният орган. Можем да предложим и един особен съвет за всеки клиент на тази индустрия. Винаги проверявайте за наличието на SSL сертификат в адресния бар на интернет браузъра си.

Макар и често той да се маркира с https или катинарче, неговото присъствие може да се окаже много ключово. Причината? SSL гарантира едностранна връзка от вашето устройство до сървърите на оператора и обратното. Тоест няма да открием други вредители, които да получат информация за вас и вашата дейност. И докато букмейкърите правят всичко възможно, за да изпълнят законовите разпоредби, нека не забравяме, че и обратното е от голямо значение - потребителите също носят отговорност и трябва да пазят тази информация. Точно по тази причина и мнозина препоръчват никога да не използвате непознати свободни публични мрежи, точно там могат да се случат всякакви главоболия.