Бившият национален селекционер на България Христо Стоичков даде интервю пред сръбския в. “Блиц” по време на “Жилет балканска купа за таланти”. Турнирът се проведе в Букурещ, а освен отлични познания по сръбски език, Стоичков демонстрира и завидни познания за сръбския футбол.

- Въпреки че живея в Барселона, следя сръбското първенство и националния отбор и знам какво се случва в Цървена звезда, която след три кръга е на последно място. Нормално е след големи успехи да дойде спад, след който клубът отново да тръгне нагоре. Все пак не ми се струва ненормално и необичайно това, което се случва в най-успешния сръбски клуб. Необичайно е за толкова кратко време да се сменят толкова хора на ръководни длъжности – от треньора да президента. Гледах мача на Цървена звезда с АПОЕЛ, в който белградчани имаха шанс с победа да излязат за малко от кризата. Това обаче е футбола, случват се и неща, които не бихте искали. Трябва да се бориш постоянно, а не да чакаш да постигнеш нещо само заради името си, заяви Стоичков.

- Сред честите треньорски смени в Цървена звезда се появи и вашето име като кандидат?
- Нормално е да се споменава моето име. Аз често идвам в Белград при моя приятел Мирослав Илич. Журналистите са ме видели и снимали и са решили, че може да идвам за преговори. Впрочем, никога не съм бил кандидат за треньорския пост. Цървена звезда е голям клуб на Балканите и Източна Европа, носител на КЕШ за 1991 г. Този успех има даде етикет на символ на този регион, заедно със Стяуа. Сърбия винаги е имала добри играчи.

- След края на кариерата си работихте като селекционер на България, след това започнахте работа с деца. Имате ли амбиции отново на седнете на треньорския пост?
- Ако имам предложение от клуб с добър отбор и добра структура. Тогава бих бил заинтересуван отново да работя като треньор, но само ако в клуба се изграждат играчи, а не само да се купуват звезди и да се харчат огромни суми.

- Какви са шансовете на националния отбор на Сърбия в квалификациите за световното първенство?
- Подсетете ме, в каква група сте.

- Франция, Румъния, Литва, Австрия и Фарьорските острови.
- Ох, вашата група е тежка, а на старта вече имаше няколко изненади. Австрийците победиха Франция, а Литва Румъния. Според мен в такава група и късметът да има огромно значение. Ако приемем, че Франция е фаворит, но те не играят постоянно. Така за първото място биха могли да се борят Румъния и Сърбия. Литовците също стартираха добре, след два мача имат 6 точки. Струва ми се, че Сърбия би могла да се пребори за едно от първите две места, пък ако се наложи и чрез бараж да търси място на мондиала. Най-големият проблем на балканските отбори е манталитета. Един мач играем добре, а в следващия ни няма никакви. Колкото повече свобода имаме ние се отпускаме, нашата сила е когато ни е трудно, когато сме притиснати до стената.

- Възможно ли е Радомир Антич да промени играчите, все пак е работил най-вече в испанските клубове Атлетико, Барселона и Реал?
- Треньорът не може да промени много. Антич живее в Испания, когато събере националния отбори идва в Сърбия за една седмица, а през останалото време няма достъп до тях. Те трябва да изградят своя манталитет в клубовете си. На Антич ще му бъде тежко, но той е добър треньор, знае много за футбола. Това, което е добре, е че има логиката на западен треньор.

- Споменахме, че работите с деца и в Барселона основахте академия “Христо Стоичков”.
- Хубаво е да се работи с деца, особено като знаете, че може да дадете на някого големия шанс да успее в живота. В Барселона имам две школи вече 5 години, през тях вече минаха повече от хиляда деца. В България например, всяка година правя селекция на шестте най-талантливи деца и ги водя за една година в Барселона. Там те живеят, учат език и футбол и считам, че това е безценно за тях. При това от тях очаквам да са добри ученици и ако са пропуснали нещо в училище, получават почивка, за да си поправят оценките.

З. Бабович, в. “Блиц”