Историята на света познава много войни. Имало е шестдневна война, имало е 30-годишна война, имало и е 100-годишна война. Куриозна е и англо-занзибарската война от 1896 г., продължила само 38 минути. Известен е и военният конфликт между Салвадор и Хондурас от 1969 г., известен като Футболната война, започнал след квалификационен мач за Мондиал`70 между двете държави от Латинска Америка.

Сега в историята ще бъде записана и тридневната война във футбола. Всичко започна в неделя (18 април) и приключи във вторник (20 април). За този кратък миг от вечността се случиха толкова много неща. Едва ли някой преди това е предполагал, че едно решение на най-известните отбори в Европа ще предизвика световна вълна от неодобрение и обвинения в алчност и разрушаването на основите на футбола. Така в рамките на 72 часа Европейската Суперлига беше създадена и приключена без изиграването на нито един мач. От друга страна отборите от турнира успяха да регистрират едно треньорско уволнение и една оставка на клубен шеф.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В крайна сметка в тази тридневна война почти никой не спечели, а футболът загуби голяма част от ореола си. Поражението официално може да се запише на страната на Суперлигата, тъй като нейното съществуване не беше допуснато. От друга страна ФИФА, УЕФА и националните федерации също загубиха много, тъй като стана видно, че нямат никакво влияние върху клубовете, които се управляват от супербогаташи и техните пари са изключително важни за съществуването на спорта.

Единствените победители ще се окажат феновете на 12-те гранда, които показаха на алчните собственици на клубовете, че все пак те са тези, заради които въпросните отбори съществуват и мнението им е много по-важно от прищевките на няколко десетки милиардери. Както се казва в любимата сентенция на всички футболни запалянковци: Играчите и ръководителите се сменят, но накрая оставаме ние и любимите ни клубове.

Обикновеният футболен фен обаче също е от губещата страна. Той беше лишен от възможността да гледа турнир, в който участват само най-големите отбори в Европа и където всеки един мач ще се радва на огромен рейтинг по зрителски интерес, тъй като няма да има неатрактивни двубои като Мидтиланд – Аталанта, Краснодар – Рен, Локомотив (Москва) – Ред Бул Залцбург и др. Именно такива срещи имаше в груповата фаза на настоящото издание на Шампионската лига.

ХРОНОЛОГИЯ НА ТРИДНЕВНАТА ВОЙНА
18 април (неделя)
* В редица европейски медии (предимно английски) се появиха информации, че големите клубове в Европа през същия ден ще обявяват свой турнир, който няма да бъде организиран от УЕФА.
* Последваха първите реакции на неодобрение срещу подготвяното отцепване на грандовете. Редица легенди на футбола заклеймиха създаването на подобен турнир. Чуват се призиви за моменталното изваждане на въпросните клубове от националните първенства.
* Асоциацията на европейските клубове провежда спешно онлайн заседание, в което осъжда създаването на турнир на грандовете. Те от своя страна не взимат участие в дискусията.
* В 23:00 часа британско време или точно в полунощ централно европейско време беше обявено създаването на Европейска Суперлига. Това стана с едно и също официално съобщение, разпространено по официалните канали на 12 футболни гранда. Това са Арсенал, Атлетико (Мадрид), Барселона, Интер, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Милан, Реал (Мадрид), Тотнъм, Челси и Ювентус. По-думите им това се прави за доброто на футбола, който има нужда от промяна.

19 април (понеделник)
* Британският премиер Борис Джонсън осъди постъпките на шестте клуба от Висшата лига и обяви, че ще направи всичко възможно, за да спре старта на Суперлигата.
* УЕФА и ФИФА обявиха, че ще наложат сериозни санкции срещу отцепниците. Мерките включваха изваждането им от евротурнирите и забрана на техните играчи да участват в мачове на националните си отбори, включително на световни и континентални шампионати.
* Байерн, Борусия (Дортмун) и ПСЖ, които се очакваше да станат част от Суперлигата, отказаха да се присъединят към 12-те гранда. По-късно със същата позиция излизат Севиля и Порто.
* Френският президент Еманюел Макрон се изказа срещу Суперлигата и поздрави френските клубове заради отказа им да се присъединят към отцепниците.
* Собственикът на Ювентус Андреа Аниели подава оставка като президент на Асоциацията на европейските клубове и напуска поста си в Изпълкома на УЕФА. Действията му са последвани от вицепрезидента на Манчестър Юнайтед Ед Уудуърт, който също подава оставка от Изпълкома на УЕФА.
* 12-те европейски гранда напускат Асоциацията на европейските клубове и заявяват, че ще се противопоставят на рестрикциите на УЕФА и ФИФА със съдебни дела.
* Феновете на отцепниците изразяват недоволството си. Първо започва в социалните мрежи, но след това се събират и пред стадионите на своите клубове. Започва горене на фланелки, отказване от абонаментни карти.
* УЕФА провежда заседание в Монтрьо, в което се взима решение за реформиране на Шампионската лига от 2024 г.
* Тотнъм, един от 12-те учредители на Суперлигата, уволнява Жозе Моуриньо от мениджърския пост. Според слуховете причина за това е нежеланието на Специалния да изведе отбора за тренировка след новината за отцепването. По-скоро обаче португалецът е освободен заради слабите резултати на тима.
* Евроцентралата губи един от източниците си на приходи, тъй като телевизионна компания се отказва от договора си за излъчване на Шампионската лига.
* Принц Уилям, който е президент на английската Футболна асоциация, заявява, че Суперлигата ще нанесе вреди на футбола.
* Треньори и футболисти на 12-те гранда колективно или по единично изразяват несъгласието си със създаването на турнира.

20 април (вторник)
* Президентът на Реал (Мадрид) и президент на Суперлигата Флорентино Перес официално изразява желание първото издание на турнира да стартира през август.
* 14 клуба от Висшата лига (всички без шестте отцепници) провеждат извънредно заседание, в което се обсъжда изваждането от състава на шампионата на всички участници в Суперлигата.
* Испански съд излиза с официално становище, с което подкрепя действията на 12-те гранда и твърди, че всички действия срещу тях от страна на ФИФА, УЕФА и националните федерации ще бъдат незаконни.
* Ед Уудуърд подава оставка като вицепрезидент на Манчестър Юнайтед.
* Огромен протест на фенове пред стадиона на Челси пречи на автобуса на отбора да стигне до „Стамфорд Бридж“ за домакински мач срещу Брайтън (0:0). Легендарният вратар Петър Чех, който има директорска роля в клуба, опитва да успокои феновете и намеква, че се подготвят документите, с които „сините“ ще напуснат Суперлигата.
* Появяват се информации, че Манчестър Сити също се оттегли подкрепата си към новия турнир.
* Шестте английски клуба почти по едно и също време обявяват, че напускат Суперлигата.
* Около полунощ ръководството на Суперлигата излиза с официално становище, в което обяснява, че проектът ще бъде преосмислен. Намеква се, че шестте английски клуба са били принудени да напуснат с употребата на външен натиск.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ