Байерн уволни Нико Ковач от треньорския пост след тежката загуба с 1:5 от Айнтрахт (Франкфурт) в събота. Самото поражение сложи край на търпението на ръководството на клуба, което в последно време трябваше да отблъсква натиска на феновете, легендите и анализаторите за смяна на треньора заради откровено слабото представяне на отбора.

На мястото на Ковач временно беше поставен досегашният помощник-треньор Ханзи Флик. 54-годишният специалист ще води баварците до назначаването на постоянен наставник на отбора. Няма особена яснота кога ще стане това, но със сигурност се знае, че Флик ще бъде начело на Байерн в предстоящите през тази седмица мачове с Олимпиакос и Борусия (Дортмунд).

Кой обаче е Хер Флик? Със сигурност не от Гестапо, където беше работното място на популярния герой от сериала „Ало, Ало“. Все пак Ханзи Флик не е толкова непопулярно име в германския футбол.

ПОЗНАТО ЛИЦЕ В БАЙЕРН

Ханс-Дитер Флик, както е пълното име на новия треньор на баварците, е роден на 24 февруари 1965 г. в живописния град Хайделберг. Пробива във футбола по долните дивизии в Германия, където между 1982 и 1985 г. носи екипа на Зандхаузен.

Когато е 20-годишен, халфът е забелязан от Байерн и прекарва пет години в Мюнхен. За този период изиграва 137 мача и печели четири шампионски титли и една Купа на Германия. Напуска през 1990 г. и преминава в Кьолн. Следва серия от тежки контузии и през есента на 1992 г. изиграва последния си мач в Бундеслигата. Година по-късно прекратява кариерата си, когато е само на 28 години.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

БАНКОВ ЧИНОВНИК ОТКАЗВА НА ЩУТГАРТ

Кариерата на Флик е можело лесно да предприеме и друг обрат. На 18-годишна възраст той постъпва на половин работен като стажант в банков офис. По това време получава оферта от Щутгарт и я отказва. Ако беше приел, халфът щеше да стане шампион на Германия с швабите през сезон 1983/84.

„Исках да завърша обучението си по банкова специалност. От Щутгарт заявиха, че ако направя това, ще трябва да играя за втория им отбор. Аз нямах такова желание. Щеше ми се да имам някаква професия, тъй като не се знаеше колко дълго ще остана футболист“, признава Ханс-Дитер Флик пред сп. „Рунд“ през 2014 г.

ТРЕНЬОРСКАТА ПРОФЕСИЯ

Мисленето с няколко хода напред е нещо, което не е заличено от подхода на Флик през годините. Той започва курсове за треньор и през 2003 г. получава лиценз УЕФА Про, завършвайки на първо място по успех в курса си заедно с Томас Дол.

След няколко години начело на аматьорския Баментал, бившият халф е назначен начело на Хофенхайм през 2000 г. и с работата си подпомага възхода на клуба през следващите години. Той павира пътя на Ралф Рангник, който извежда Хофе до промоция в Бундеслигата. След това Флик за кратко е помощник-треньор на Джовани Трапатони в Ред Бул Залцбург, когато получава обаждане, което ще промени живота му.

СВЕТОВЕН ШАМПИОН

На 23 август 2006 г., само месец откакто Йоахим Льов наследява Юрген Клинсман начело на националния отбор, Ханзи Флик е назначен за негов асистент. Това е интересен обрат на съдбата. През 1985 г., когато Флик напуска Зандхаузен и преминава в Байерн, мястото му в отбора е заето от Маркус Льов – братът на Йоги.

Така през 2006 г. е поставен прецедент в историята на немския футбол. За първи път нито селекционерът на Бундестима, нито неговият първи асистент, са играли за мъжкия национален отбор като футболисти. (Флик е бил част от германския тим до 18 г.). Този прецедент не пречи на двамата да върнат Маншафта на върха на световния футбол. След второто място на Евро 2008 и третата позиция на Мондиал 2010, тандемът Льов-Флик извежда Германия до световната титла от шампионата в Бразилия през 2014 г.

ПОЧЕТНО ЗВАНИЕ

Заради заслугите си към прибавянето на четвърта звезда към екипите на националния отбор, Флик е обявен за почетен гражданин на Баментал, малко градче от покрайнините на Хайделберг, където живее заедно със съпругата си Зилке и управлява собствен спортен магазин. Ханс-Дитер Флик е най-младият, удостоен със званието. След като напуска поста на асистент на Йоахим Льов, Ханзи става спортен директор на Германския футболен съюз през септември 2014 г. Остава на поста до януари 2017 г. Пет месеца по-късно поема директорски пост в Хофенхайм, но през февруари 2018 г. напуска. На 1 юли 2019 г. е назначен за помощник-треньор на Байерн.
Текст на BUNDESLIGA.COM
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ