Най-впечатляващият играч и в същото време голмайстор на родната “А” група за изминалия сезон Гара Дембеле повече от логично бе продаден от “Левски” и ще продължи кариерата си в едно от най-силните първенства на света – германската Бундеслига. Роденият във Франция, но играещ за националния тим на африканската страна Мали, голаджия вече ще защитава честта на Фрайбург. За разлика от “Левски” в България тимът никога не е бил сред водещите в Германия и няма спечелени титли или трофеи. На Дембеле му предстои да се изявява в далеч по-различна среда, не само заради очевадната разлика в двете първенства по много показатели, но и заради факта, че сега няма да е острието на един от грандовете в шампионата. И до него едва ли ще достигат толкова много извеждащи подавания, които да му подсигуряват почти сигурни голове.
 
Тук изниква въпросът в какъв точно отбор отива да играе Дембеле, впечатлил с 37 гола в 39 мача с екипа на “Левски” само в рамките на един сезон.
 
Отборът от германската провинция Баден-Вюртемберг е основан през март 1904 година. Фрайбург става част от елитната Първа Бундеслига за първи път през 1993 година, когато под ръководството на Фолкер Финке печели шампионата на Втора Бундеслига, в който участват 24 тима. Любопитното е, че отборът поема лидерството в 7-ия кръг и не го отстъпва до последния 46-и кръг. Допреди това нищо в историята на клуба не прави сериозно впечатление, след като той се лутал в по-долните дивизии. Въпросният наставник Фолкер Финке поема отбора през 1991 година и го води до 2007 година. Този период е наречен “Ерата на Финке” и се смята за най-успешния в историята на Фрайбург.
 
През сезон 1995 година играчите на Фолкер Финке печелят бронзовите медали в Бундеслигата и се появяват на международната сцена. “Брайзгауците” обаче отпадат още в първия кръг на турнира за Купата на УЕФА от чешкия гранд Спарта (Прага) след 1:2 и 0:0, а след това и изпадат във Втора Бундеслига след разочароващи изяви в Бундеслигата. Година по-късно Фрайбург отново се връща в елита и през 2001 година пак играе в Купата на УЕФА, където записва първите си успехи, елиминирайки в първия кръг словашкия Матадор (Пухов) след 0:0 и 2:1 и във втория кръг швейцарския Санкт Гален след загуба с 0:1 и победа с 4:1. В третия кръг обаче играчите на Финке отпадат след 2:2 и 0:1 от холандския колос Фейенорд (Ротердам), който по-късно печели турнира. Както и при първото си участие в евротурнирите “брайзгауците” отново правят лош сезон и изпадат за втори път във Втора Бундеслига.
 
През 2003 година обаче Финке отново извежда отбора до елита, преди да се стигне до трето изпадане само две години по-късно след спечелени едва 18 точки в 34 кръга. Това е и най-лошото представяне на отбор в Първа Бундеслига след въвеждането на правилото за три точки при победа. Финке се опитва да върне за пореден път състава в Първа Бундеслига, но след две поредни четвърти места във Втора Бундеслига е освободен на поста и 16-годишната му ера начело на тима приключва. На негово място е назначен Робин Дут, който класира тима в елита едва при втория си сезон през 2009 година.
 
През изминалия сезон 2010/11 Фрайбург започна много добре и дълго време се движеше в челото на временното класиране, но заради слабите си игри през пролетния полусезон се смъкна до 9-а позиция в крайната подредба и не успя да спечели квота за евротурнирите. Това означава, че Гара Дембеле няма да има шанс да се изявява в Европа с новия си тим за разлика от “Левски”, който е сред българските участници в Лига Европа.
 
През сезон 2011/12 Дембеле ще играе под ръководството на новия наставник Маркус Зорг, който досега водеше втория тим на Фрайбург и заменя на поста напусналия в посока Байер (Леверкузен) Робин Дут.
 
Голаджията ще трябва да заобича и червените екипи, които са титулярните на Фрайбург. При гостуванията си “брайзгауците” играят с резервните си бели екипи. Малийският национал му предстои да радва с голове при всяко домакинство приблизително 24 000 привърженици на Фрайбург, след като по официални данни това е капацитетът на клубния стадион “Баденова”.
 
Голямата звезда на Фрайбург през изминалия сезон бе сенегалският нападател Папис Демба Сисе, който вкара 24 гола в 34 мача. Той обаче едва ли ще е конкуренция на Гарата, тъй като се очаква да бъде продаден през лятото - най-вероятно в Англия.
 
Останалите нападатели на “брайзгауците” са Томи Бехман, Скуипон Бекташи, Ерик Йендришек, Щефан Райзингер и Кишо Яно. От тях обаче само Райзингер се е разписал 4 пъти през миналия сезон, докато останалите не са поразявали вратата на противника нито веднъж. Така при евентуална продажба на Сисе със сигурност всички във Фрайбург ще възлагат големи надежди на Гара Дембеле, който би трябвало да бъде новата звезда на “брайзгауци”.
 
Освен Дембеле другите сигурни нови попълнения на Фрайбург за следващия сезон засега са централният бранител Бег Ферати, който идва от швейцарския шампион Базел, и вратарят Даниел Батц от Нюрнберг. Сигурен напускащ пък е само турският бранител Йомер Топрак, който премина в редиците на Байер (Леверкузен) срещу 3 милиона евро.