Заместник председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас обяви, че създаването на Суперлигата противоречи на европейските ценности и ще наруши съществуващия ред във футбола.

„Длъжни сме да защитим основните ценности на европейския модел на спорта, основани на разнообразие и съпричастност. Невъзможно е да резервираш футбола само за няколко богати клуба и техните собственици. Те искат да скъсат с всичко, което ги свързва с националните федерации: местните първенства, промоция и изпадане от една дивизия в друга, както и подкрепата към масовия любителски футбол. Универсалност, съпричастност и разнообразие – това са ключовите елементи на европейския спорт и на начина на живот в Европа“, написа гръцкият бос в „Туитър“.

“Плановете за Европейската Суперлига ще бъдат разрушителни за футбола и ние подкрепяме футболните власти в техните действия срещу отцепниците. Тези клубове нанасят удар право в сърцето на местните първенства и създават смут сред феновете. Отцепниците трябва да дадат отговори на своите привърженици и на широката футболна общественост“, обяви британският премиер Борис Джонсън в „Туитър“.

Думите им бяха подкрепени и от редица популярни лица във футбола. Сред тях са сър Алекс Фъргюсън, Рио Фърдинанд и Рой Кийн.

„Създаването на Суперлигата е отстъпление в 70-годишната история на европейския клубен футбол. Амбицията на всички беше да участват в Шампионската лига и да се съревновават с най-силните. Евертън строи стадион за 500 милиона паунда, за да преследва тази цел. Сега такива усилия на всички останали клубове отива на вятъра“, коментира Сър Алекс.

„Това е обявяване на война на футбола. Позор! Луксозен магазин за отбрана клиентела. Богатите ще стават все по-богати, а останалите просто нямат думата“, категоричен е Рио Фърдинанд.

„Всичко е за пари. Не ми изглежда добра идея и се надявам, че ще бъде спряна още в зародиш, тъй като става дума единствено за алчност, чиста алчност“, добави Кийн.