Манчестър Сити се класира на финала за ФА Къп, след като отстрани в драматичен и красив полуфинал Челси с победа с 2:1 на “Уембли”. На финала “гражданите” ще спорят за трофея с Уигън, който в другия полуфинал отстрани Милуол. Самир Насри (35) и Серхио Агуеро (47) дадоха преднина на “гражданите”, Демба Ба (66) отбеляза почетното попадение за Челси.

Това беше първи мач между двата отбора за ФА Къп от 1971 година насам. Тогава Сити печели с 3:0. Челси загуби за първи път на новия “Уембли”, а за първи път в ерата “Абрамович” (от 2003 година) Франк Лампард и Джон Тери пропуснаха полуфинал. Рафаел Бенитес остави двамата на резервната скамейка. Тимът от Лондон сдаде трофея, който спечели миналата година.

Челси и Манчестър Сити изиграха страхотен мач, през по-голямата част на който Сити беше по-активен и заслужено поведе с 2:0 в резултата. В последните двайсет и пет минути Челси сякаш се преобрази и намали резултата. След това в последните петнайсетина минути Сити започна да се защитава в своята половина, а “сините” от Лондон може да съжаляват за изпуснатите положения поне за равенство.

Още в 10-ата минута играчите на Сити разиграха страхотна атака. Футболистите направиха няколко къси подавания, едно от тях изведе Карлос Тевес отдясно, той стреля от малък ъгъл, но Чех спаси. В 35-ата минута Яя Туре направи хубав рейд, топката стигна до Агуеро в наказателното поле. Аржентинецът продължи към Самир Насри, който се опита да му върне, но топката рикошира в крака на Аспиликуета и отново се озова във французина, който отблизо я прати във вратата. Челси отговори с много опасен изстрел на Мата от 20-ина метра, след който топката мина на сантиметри над напречната греда. В последната секунда на първата част Манчестър Сити беше много близо до втори гол, след като Чех спаси шут на Милнър, а Компани не успя от малкото наказателно поле да намери опразнената врата.

00000000000000000000000014.jpg

В 47-ата минута страхотно центриране на Гарет Бари прати топката на главата на Серхио Агуеро, който се задържа във въздуха и матира вратаря на Челси Петер Чех. В 66-ата минута Демба Ба вкара страхотен гол. Давид Луиш изпрати далечно центриране от половината на Челси в тази на Сити, топката тупна и се озова в Демба Ба, който се извъртя и с полустранична ножица я прати във вратата на резервния вратар на Сити – Пантилимон.

До края на двубоя последваха минутите на Челси. В 69-ата минута Мата пропусна. В 70-ата минута Еден Азар направи хубав пробив отдясно, влезе в наказателното поле и намери непокрития Демба Ба, който от няколко метра вместо да прати топката във вратата, уцели стража Пантилимон. В 74-ата минута Давид Луиш изпълни хубав пряк свободен удар, но не уцели вратата. В добавеното време и Сити имаше една възможност. Яя Туре проби отляво, намери Серхио Агуеро, който обаче не успя да се разпише.


ЧЕЛСИ - МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:2
0:1 Самир Насри (35), 0:2 Серхио Агуеро (47), 1:2 Демба Ба (66)
.

челси_1.jpg 
Челси: Петер Чех, Бранислав Иванович, Давид Лиуш, Сесар Аспиликуета, Райън Бертранд, Оби Микел (66 - Фернандо Торес), Еден Азар, Оскар, Демба Ба, Хуан Мата
Резерви: Рос Търнбул, Франк Лампард, фернандо Торес, Аке, Моусес, Йоси Бенаюн, Джон Тери

images.jpg
Манчестър Сити: Пантилимон, Компани, Клиши, Сабалета, Настасич, Самир Насри (87 - Джолиън Лескът), Гарет Бари, Джеймс Милнър, Яя Туре, Карлос Тевес (73 - Хави Гарсия), Серхио Агуеро
Резерви: Джо Харт, Александър Коларов, Един Джеко, Джолиън Лескът, Хави Гарсия, Коло Туре, Скот Синклеър

Стадион: "Уембли" - 85 621 зрители
Съдия: Крис Фой
Жълти картони: Рамирес (Челси); Венсан Компани, Гарет Бари, Яя Туре (Сити)




szólj hozzá: Chelsea vs Man City 1-2 FA Cup GOALS