Шампионът Барселона спечели трудно с 1:0 при визитата си на Атлетико (Мадрид) в дербито от 15-ия кръг на испанската Примера дивисион и изпревари Реал на върха по голова разлика. Лео Меси (86) бе герой за каталунците под проливния дъжд на „Уанда Метрополитано“.

Домакините започнаха по-силно и още в 7-ата минута удариха греда, след като защитникът Марио Ермосо овладя вдясно на наказателното поле и надигра в дуел Клеман Ленгле, Последва центриране, а Жуниор Фирпо отклони топката, която пък се отби в десния страничен стълб на вратата, пазена от Марк-Андре тер Щеген. Три минути по-късно Алваро Мората опита да отбележи, но Жерар Пике блокира удара му.

„Дюшекчиите“ продължиха да играят по-добре и пропуски последователно направиха Ермосо и Ектор Ерера. След това Меси напредна отляво и пусна успореден пас за Иван Ракитич, който дойде дълъг за хърватина. Той все пак отправи изстрел след шпагат, но ударът бе безпроблемно спасен от Ян Облак.

Пет минути преди края на първата част домакините принудиха Тер Стеген да прави поредното си блестящо спасяване. Алваро Мората отправи удар с глава след центриране от корнер, но германският страж с една ръка изби топката пред голлинията. В 42-ата минута и Барселона нацели гредата, след като Жерар Пике отправи удар по посока вратата на Облак с глава. топката падна на мокрия терен и се отби в напречната греда.

След почивката Антоан Гризман пробва късмета си, но шутът му не представляваше никаква трудност за Ян Облак. След час игра Лео Меси отправи удар от средна дистанция, а Облак изпусна топката. Луис Суарес я атакува, но Облак се намеси. Последваха пропуски на Луис Суарес и Антоан Гризман. В 70-ата минута Жерар Пике скочи на шпагат срещу Алваро Мората и нападателят бе съборен, а от щаба на Атлетико имаха претенции за втори жълт картон на каталунския бранител, но това не се случи. Две минути след това Сержи Роберто изчисти топката пред голлинията и с доза късмет каталунците се отърваха.

В 86-ата минута Лионел Меси наказа домакините при блестяща контраатака. Аржентинецът тръгна отдясно и вместо да подаде към Гризман, пусна за Суарес, който му върна на двойно подаване, след което преодоля Облак за 1:0. След гола Атлетико създаде две опасности пред вратата на Марк-Андре тер Щеген. При първата резервата Ренан Лоди стреля, но вратарят спаси, а в самия край защитата на каталунците се справи след центриране от фаул вляво.

След успеха си Барселона отново е лидер с 31 точки и по-добра голова разлика от Реал (Мадрид). Атлетико е шести с 25 точки.