Мачът срещу Манчестър Сити за Шампионската лига в сряда ще бъде специален за треньора на Реал (Мадрид) Жозе Моуриньо. Наставникът ще постави рекорд за най-младия треньор, записал 100 двубоя в най-комерсиалния турнир.

До момента Специалния е извеждал Порто, Челси, Интер и Реал в общо 99 двубоя от Шампионската лигата. Балансът му е 54 победи, 25 равни и 20 загуби с голова разлика 166:85. Зад тези цифри стоят и спечелените два трофея от лигата – с Порто и Интер.

Португалецът е едва петият специалист, който достига толкова двубои. Освен него това са направили още Карло Анчелоти на 51 години, Арсен Венгер (58), Отмар Хитцфелд (58) и Алекс Фъргюсън (62).

Моуриньо дебютира точно там, където днес се появява всеки ден – “Сантяго Бернабеу”. Дебютът на португалеца не е успешен – загуба с 0:1, но Порто показва добра игра и допуска гол едва в 83-ата минут, автор на попадението е Иван Елгера.

Въпреки, че все още не е спечелил най-комерсиалния футболен турнир с Реал, Специалния има най-добри показатели именно с “белите” – 20 победи, 70 отбелязани гола и само 3 загуби. Забележително е, че с всеки един отбор специалистът има положителен баланс в Лигата.

Показатели на Моуриньо с отделните отбори:
Порто - 17 мача, 8 победи, 5 равенства, 4 загуби, голова разлика 23:18
Челси - 33 мача, 16 победи, 9 равенства, 8 загуби, голова разлика 48:27
Интер - 21 мача, 10 победи, 6 равенства, 5 загуби, голова разлика 25:18
Реал (Мадрид) - 28 мача, 20 победи, 5 равенства, 3 загуби, голова разлика 70:22

Жозе Моуриньо се е изправял най-често срещу сегашния си най-голям враг – Барселона. Специалистът е срещал каталунците в 12 двубоя в Шампионската лига, като има записани 3 победи, 4 равенства и 5 загуби. Головата разлика в тези двубои е 17:15 в полза на Барселона.

Следващите най-често срещани отбори от Моуриньо са Ливърпул, ЦСКА (Москва) и Лион – по 6 пъти. Специалния се е изправял 4 пъти срещу настоящия си отбор Реал (Мадрид) и също толкова срещу тима, направил го известен – Порто. Моуриньо никога не е извеждал отбор срещу Интер, а два пъти се е срещал с Челси.

В треньорската кариера на португалеца има срещи и с родния “Левски”. Моуриньо извежда два пъти Челси в груповата фаза на турнира при единственото участие на “сините” в нея. “Левски”, воден от Мъри Стоилов, губи с 1:3 в София и 0:2 в Лондон.