Източник от кръговете на ФИФА е предоставил нови ключови доказателства, които може да вкарат обвинения в корупция и отстранен от футбола за осем години Сеп Блатер най-малко за пет години в затвора.

"Един от осведомителите ни предостави важна информация, благодарение на която значително се придвижихме в разследването на делото по отношение на Блатер”, заяви говорителят на швейцарската прокуратура Андре Марти пред немската държавна телевизия ARD.

„Мисля, че към края на 2016 година или в средата на 2017 година ще бъдат събрани достатъчно доказателства, за да се стигне до съдебно преследване на Блатер", допълва Марти.

Блатер е обвинен, че е сключвал сделки с наказания доживотно бивш вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър за телевизионни права. Уорнър получавал правата на дъмпингови цени и ги препродавал за милиони. Самият Блатер отрича това. В края на септември миналата година швейцарската прокуратура откри дело срещу Блатер и във връзка с превод на 2 милиона швейцарски франка на сметка на президента на УЕФА Мишел Платини. Преводът е бил направен през 2011 година за работа на Платини, извършена в периода 1999 - 2002 година.