Поредни шокиращи подробности около трагедията със самолетната катастрофа, отнела живота на футболиста Емилиано Сала, излязоха наяве.

„Би Би Си“ обяви, че пилотът Дейвид Иботсън е бил далтонист и не е могъл да различава цветовете. Според изискванията на авиацията при такива обстоятелства той няма право да управлява самолет в тъмната част от денонощието, тъй като за това е нужно да бъдат ясно различавани червените и зелените светлини.

Потвърдено е, че в пилотския лиценз на Иботсън е липсвало разрешение за летене нощно време. Органите за контрол на гражданската авиация на Острова (САА) са отказали коментар. От Службата за разследване на авиоинциденти (ААIB) не са пожелали да говорят преди края на следствието.

Източник на авторитетната британска медия от Уелс е потвърдил, че Дейвид Иботсън е имал лиценз единствено за полети през деня. Това е невъзможно да бъде проверено чрез обществено достъпни документи, тъй като всички разрешителни се пазят от САА.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Както е известно, трагедията с Емилиано Сала се случи на 21 януари при полет от Нант за Кардиф. Тогава малкият самолет Piper Malibu изчезна от радарите и се разби в Ламанша.

Известно е, че Иботсън не е имал право да извършва търговски полети. Неговият лиценз е бил с американска заверка, тъй като самолетът Piper Malibu е бил регистриран в САЩ.

„Всички изисквания за британски летателен лиценз се отнасят и за заверените в САЩ. Затова Иботсън не е имал право да лети през нощта със своето свидетелство. Полетите извън правомощията на лиценза са незаконни и това може да повлияе върху застрахователното покритие на курса“, коментира източникът на „Би Би Си“ от Уелс.