Бившият футболист на Барселона Арда Туран бе признат за виновен в данъчни престъпления в Испания и осъден на една година условно, съобщи испански съд, цитиран от агенция АП.

Съдът постанови, че бившият турски полузащитник е виновен по две обвинения за данъчни измами през 2015 и 2016 година. Той беше глобен  с 630 000 евро.

Припомняме, че в края на 2021 година самият Туран призна, че е останал без 13 милиона евро, след като е бил измамен от директор на банка.

Туран се присъедини към отбора на Барселона през 2015 година от Атлетико Мадрид. Той игра за каталунския гранд до момента, в който бе пратен под наем в турския Башакшехир. По-късно той се присъедини към Галатасарай, където игра до 2022-а, когато приключи професионалната си футболна кариера.

Испанските данъчни служители заловиха няколко футболни звезди за данъчни измами през последното десетилетие, включително Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Жозе Моуриньо. Подобно на Арда Туран, никой от тези играчи или треньори не е влизал в затвора. Присъди за срок по-малък от две години могат да бъдат условни за първи нарушения в Испания.