Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Барселона сдаде титлата в Шампионската лига след самоубийствено домакинско равенство 2:2 с Челси. Според мнозина отпадането на каталунците и очертаващата се титла на Реал (Мадрид) в Испания бележат края на ерата "Барселона на Гуардиола".
 
Срещу Челси Барса демонстрира типичния си стил на игра – продължително владеене на топката и безброй пасове. Този стил доскоро беше успешен, но все по-често отборите намират начин да му се противопоставят. Още през 2010 г. Моуриньо “откри топлата вода”, че само със стабилна защита и отборна игра може да се отстрани Барселона. Сега Челси повтори упражнението.
 
Каталунците потънаха в желанието си да топлят своите фенове с красивата си игра. Стилът им обаче се разби в стената. Гуардиола показа, че не знае как да се противопостави на сгъстената защита на отбор, който има предимство от предишния мач. Играчите на Барса бяха толкова захласнати в подаванията си по ширина на терена, че забравиха, че може да се стреля от дистанция.
 
Именно в това затънаха каталунците. Все едно бяха отнесени от климатичното явление Ел Ниньо (в превод Хлапето - прякора на Фернандо Торес), при което се получава рязко затопляне на водата в източноекваториалната част на Тихия океан. Чудото на природата няма точен период — варира между 2 до 7 години. Чудото на футбола пък го видяхме снощи...

Гуардиола вече 4 години е начело на Барса. Самият той намекна, че може да не остане след края на сезона. Дали е време вместо Гуардиола да дойде друг треньор, така както топлото явление Ел Ниньо се сменя от студеното Ла Ниня?
 
Характерно за Ел Ниньо е, че докато трае, се наблюдава спад в добива на реколтите. Счита се, че явлението е засегнало цивилизацията на инките и може би довежда до упадъка на Моче и други ранни култури в Перу. Някои изследвания свързват силна проява на Ел Ниньо през 1789-1793 г. с лошите реколти в Европа, довели до Френската революция. Доказателства за това, естествено няма. Доказателства за футболното Ел Ниньо, дало началото на упадака на Барса и на евентуална Каталунска революция, обаче имаше снощи насред (не)превземаемата крепост "Камп Ноу". 
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ