Пандемията от COVID-19 удари сериозно футбола през изминалата година, а резултатите от това вече личат съвсем ясно.

Световната футболна организация ФИФА изнесе данни от доклад, от който става ясно, че парите, похарчени за футболни трансфери са намалели с близо 1/4.

През тази година сумите за нови играчи достигат 5,6 милиарда, а от ФИФА отчитат, че това е най-ниската стойност от 2016 година досега. За първи път за последните 10 години пък парите за трансфери намаляват спрямо изминалата.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Английските клубове са най-щедри откъм разходи за трансфери с три отбора в топ 5 - Челси, Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити пръснаха най-много за трансфери, следвани от Барселона и Ювентус.

Броят на общите сделки в световен мащаб, включително заеми и безплатни трансфери, също спада за първи път от десетилетие. През 2020 година са били извършени общо 17 077 сделки, докато през 2019 година те са били 18 047.

Основната част от осъществените трансфери с парична стойност са за суми до 500 000 долара - общо 55,7 процента от всички такива сделки. Трансферите за над 5 милиона долара са само 1,3 процента от всички подписани договори и около 10 процента от тези с трансферни суми.