Роденият в Буенос Айрес папа Франциск трогна милиони с думите си за починалия в края на миналата година (25 ноември) легендарен футболист Диего Марадона. Божията ръка бе сред темите в интервю на папата за "Газета дело Спорт", в което аржентинецът определи сънародника си като "крехъх човек".

"Запознахме се лично през 2014 година на благотворителен мач. Спомням си с удоволствие как той и фондацията му помагаха на нуждаещите се по целия свят. На терена той беше поет и велим шампион, който радваше милиони, а извън него - много крехък човек. Когато ми съобщиха за смъртта на Марадона, първото нещо, което направих е да се помоля за него и близките му. Изпратих им броеница, за да ги пази", коментира той, след което заговори за най-големия триумф на Марадона.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"Помня много добре световната титла от 1986 година. Бях във Франкфурт по време на финала със Западна Германия (3:2). Учех немски и събирах материали за дипломната си работа. Не гледах мача и разбрах за победата на следващия ден, когато едно японско момче написа "Да живее Аржентина!" на дъската по време на урок по немски. Тогава разбрах, че сме спечелили. Трябваше да съм много радостен, но бях самотен и тъжен, защото нямаше с кого да споделя мига. Радостта е красива само, ако има с кого да я споделиш", заяви папа Франциск и за пореден път призна, че е луд фен на футбола.

"Като дете играехме на улицата с парцалени топки. Кожените бяха скъпи, а гумените не бяха толкова разпространени. Но на нас ни трябваше малко, за да сме щастливи. Признавам, не бях сред най-добрите, а по-скоро от онези, които наричат "твърд крак". Поставяха ме на вратата, но това ми даде много в живота. Вратарят е този, който трябва да реагира на всички опасности и да предпази отбора си от беда", разказа Светият отец.