Португалската прокуратура е извършила десетки обиски в сряда, които са били свързани с разследване на данъчни измами и пране на пари. Акцията е била в офиси на най-големите клубове в Португалия, както и във фирмата на супер агента Жорже Мендеш, чиито клиенти са Кристиано Роналдо, Жозе Моуриньо и др.

Като част от операцията „Fora de Jogo“ (б.ред. - Засада) са участвали над 300 данъчни и полицейски служители. Направени са 76 обиска, включително в канцелариите на световните грандове Порто, Бенфика и Спортинг (Лисабон), както и на Спортинг (Брага), Витория (Гимараиш), Маритимо, Ещорил и Портимонензе.

Претърсена е кантората на Карлош Осорио се Кастро – адвоката на Кристиано Роналдо. Освен това властите са влезли в сградите на агенцията „Жестифут“ в Порто и Лисабон. Фирмата е собственост на Жорже Мендеш. Обиски са извършени и в две от къщите на влиятелния супер агент в португалската столица.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Португалското списание „Сабадо“ показа на своя сайт видеозаписи как властите напускат сградите на „Жестифут“, както и от офисите на футболните президенти Жорже Нино Пинто да Коща (Порто) и Луиш Филипе Виейра (Бенфика).

Акцията е част от започналото преди месец разследване за пране пари покрай трансферите на Радамел Фалкао, Хамес Родригес и Икер Касияс. Използват се данни, получени от данните на „Футбол Лийкс“. Според „Сабадо“, сред обискираните сгради са къщите на Касияс, Джаксън Мартинес, Макси Перейра и Данило Перейра.

„Фактите около разследването са базирани на различни случаи след 2015 г. Те подлежат на пълна инспекция от данъчните и икономическите власти. Налична е информация за съмнително естество на редица футболни сделки през посочения период“, обявиха от португалската прокуратура.